Нутрієва ферма у селі Матвіїха Володарського району (ФОТО)

14.02.2018, 9:51

У Європі та країнах Південної Америки м’ясо нутрії зараховують до делікатесних сортів, природно, що саме тому за вартістю воно перевершує звичні для нас сорти — свинину і яловичину. Незважаючи на високу популярність м’яса нутрії в Європі і Латинській Америці, у нашій країні сьогодні, на жаль, розведення нутрій як бізнес і в домашніх умовах не є популярним. Багато хто помилково вважає, що розведення нутрій, ціни на шуби, які постійно зростають, потрібно переважно для отримання їх якісного хутра. Але це не зовсім так. Цінність нутрій, крім шкурки, полягає ще й у м’ясі цього звірка — ніжному і смачному, але головне — дієтичному

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на сторінку "Департамент агропромислового розвитку Київської ОДА" у Facebook.

Плодючість цієї невеликої тварини дозволяє забезпечувати м’ясом не тільки власне господарство, а й продавати надлишки. Розведенням нутрії почали займатися і в приватному підприємстві «КарТар», що в селі Матвіїха. Люди не знають, що м’ясо нутрії дуже смачне. Раніше, коли в звірорадгоспах нутрій вирощували заради шкурок, тушки згодовували собакам. Це не просто делікатесне м’ясо, воно допомагає при лікуванні бронхіальної астми і туберкульозу.

«Вирощування нутрій — прибутковий бізнес. Головне — мати бажання. Цей бізнес, при правильному веденні, окупиться приблизно через шість місяців, — розповідає директор нутрієвої ферми Роман Ковальчук. — У процесі потомство буде постійно збільшуватися, а це означає, що треба буде активно реалізовувати свіже м`ясо і хутро. Сьогодні на фермі перебувають п’ятсот нутрій, і поки це той максимум, який можуть вмістити наявні приміщення».

Але тут працюють на перспективу. Уже готують додаткове приміщення для розширення ферми. За нутріями цілодобово доглядають спеціалісти, які й проживають на цій території. Для них створені відповідні умови для нормального проживання. В обов’язки працівників входять уважне вивчення стану здоров’я тварин і попередження різних захворювань. Власне, на кожному вольєрі прикріплена табличка, в якій щомісяця зазначається вік, вага тварини та її стан. Тут сімейний спосіб вирощування. Тому у вольєрі знаходяться самка, самець та молодняк. Вирощують як племінні тварини, так і на м’ясо. Ці невеликі хутрові тварини не викликають великих турбот, оскільки хворіють вони вкрай рідко. Порівнюючи розведення нутрій і кроликів, можна відразу ж відчути різницю: останні дуже часто хворіють, у результаті — більшість поголів’я гине, що означає втрату не тільки грошей, але й часу. Іншою вигідною особливістю нутрій є їх швидке зростання. Ці гризуни за вельми невеликий час досягають необхідних для забою розмірів.

Роман Ковальчук під час розмови зазначає, що особливу увагу при розведенні нутрій потрібно звертати на порядок і чистоту, оскільки ці хутрові звірі від своєї природи досить охайні, а тому погано приносять на своїй території наявність сміття. Тварин ні в якому разі не рекомендується перегодовувати. Жирні нутрії дуже погано спаровуються, крім того, вони можуть давати погані приплоди або просто хворіти.

Директор нутрієвої ферми переконаний, що займатися вирощуванням нутрії в два рази вигідніше, ніж утримувати свиней. «Вартість однієї дорослої нутрії в середньому 450 гривень. Наприклад, 10 самок — це в середньому 4500 гривень. А це — вартість однієї свині вагою 100 кілограмів. 10 нутрій за цей період з’їдять близько 300 кілограмів зерна, порося — близько тонну.

Шкури нутрії раніше нічого не коштували, але на сьогодні у Європі йде активна боротьба з вирощуванням у закритих приміщеннях тварин. Тож європейський споживач переключився на Росію, Білорусію, Україну. Тому нутрієва шкура сьогодні ціниться. Якщо донедавна вона коштувала 25 грн за штуку, то сьогодні її ціна 70 — 80 грн.

Крім того, тварини не так гинуть від хвороб, як кролі. Якщо брати економічну складову, то за півтора року від однієї самки можна отримати 2 тисячі 500 гривень чистого прибутку. Якщо помножити на 10, 20 чи 30 самок, то ми маємо певні цифри. Також вигідність утримання нутрії полягає ще й у високоякісному дієтичному м’ясі. М’ясо нутрії входить у десятку кращих за споживанням. Його засвоюваність в організмі 90%», — каже Роман Ковальчук.

Якщо інформація зацікавила вас, телефонуйте за номерами: 067-704-24-98; 096-92-44-055. Сайт: kartar.com.ua

На фермі ви не лише зможете придбати тваринок, а й отримати консультацію щодо їх розведення.

Читайте також:

Сергія Табалюка звільнено

Новини

До Чорнобильської зони можна буде потрапити за допомогою Е-перепусток

22.02.2018, 12:42

Під Білою Церквою ледь не згоріла приватна птахоферма

22.02.2018, 12:17

Активісти з Васильківщини борються з нелегальними заправками (ВІДЕО)

22.02.2018, 11:53

Вихованець переяславського спортивного клубу здобув срібло на міжнародному турнірі з самбо

22.02.2018, 11:23

У Ворзелі відбудеться конкурс молодих піаністів

22.02.2018, 10:59

"Гаврилівські курчата" отруюють життя прилеглим до виробництва селам

22.02.2018, 10:28

ДТП в Києво-Святошинському районі: у одного з водіїв відмовили гальма (ФОТО)

22.02.2018, 10:03

В Борисполі водій в стані сп’яніння намагався дати хабар працівникам поліції (ФОТО)

22.02.2018, 9:39

В Славутичі, вшанували пам’ять героїв Чорнобиля та воїнів-інтернаціоналістів грою в футбол (ФОТО)

22.02.2018, 9:10

У Вишневому перевізники витіснили конкурента з найменшою ціною на проїзд

22.02.2018, 8:42

Аналiтика

Стало відомо, хто у ЖК "Скандія" в Броварах - власник

Будуй "вдумчиво": як у кума Яреми можуть залишити Бровари без газу

22.02.2018, 8:01

Володимир Бабенко розповів про "підводні камені" транспортної реформи в Білій Церкві

Депутат Білоцерківської міськради Володимир Бабенко: Тролейбусне депо – гальмо транспортної реформи

21.02.2018, 8:08

До Зіневича та його провайдера "Бест" у бучанців виникло чимало питань

Як Інтернет-монополіст з Бучі "пробив дно"

20.02.2018, 8:04

Засновник соціологічної компанії "Active Group" Андрій Єременко: На Київщині не довіряють нікому

19.02.2018, 8:08

Ганна Старикова вирішила заново "обкатати" стару технологію піару

Як голова Київської облради Старикова вирішила стати новою Юлею

16.02.2018, 8:04

ТОП-100 найбільших платників податків Київщини: ПП "Бриз Дніпра"

15.02.2018, 8:04

Віталій Ярема почав роботу на новій посаді з тиску на Сергія Міщенка

Дебют Яреми на Київщині: як він своїми діями підіграє Тимошенко

13.02.2018, 12:53

З зимовою Олімпіадою все не надто райдужно

Як "Нові обличчя" довели Київщину до ганьби на Олімпіаді

13.02.2018, 8:04

Оксана Шатило - майор поліції

Слідча з Фастова Оксана Шатило: Сподіваюся, настане час, коли поліція буде мати гідне матеріальне забезпечення і повагу суспільства

12.02.2018, 9:36

Банкова сподівається, що Віталій Ярема допоможе встановити контроль президентських сил над Київською областю

Стабілізатор №2: чи справдиться нова надія Банкової на Київщині

09.02.2018, 8:04

Блоги

Володимир Бойко (журналіст): Як військову частину під Києвом здали за безцінь приватній компанії

21.02.2018, 14:20

Микола Спірідонов (політичний експерт): Київщина на старті нового електорального циклу

21.02.2018, 8:21

Світлана Шеповалова (волонтер): Як у Київській області промивають мізки АТОвцям та волонтерам

19.02.2018, 8:24

Олексій Вороненко (політолог): Хто розіграє "золоту акцію" на виборах до ОТГ Київщини

16.02.2018, 8:26

Володимир Гайдамачук (громадський активіст): Як "бабусі Єфименка" знову змінили траекторію

15.02.2018, 10:56

Іван Осадчий (ректор КВНЗ КОР "Академія неперервної освіти"): У бюджеті Київської області немає грошей на педагогів

13.02.2018, 14:06

Сергій Міщенко (народний депутат України): БПП імені Кононенка-Яреми хоче, щоб я відмовився від рідного округу

13.02.2018, 9:09

Ольга Богомолець (голова комітету з питань охорони здоров'я ВР): Чому Україна – найгірше в світі місце для лікарів

12.02.2018, 15:37

Ігор Коча (активіст): Коли мер Білої Церкви Дикий перестане бути гальмом транспортної реформи

12.02.2018, 14:28

Наталія Бігарі (голова комісії з питань охорони здоров'я Київоблради): Щодо ситуації навколо будівництва нового корпусу лікарні в Борисполі

12.02.2018, 12:19