#

Декілька слів про пільгове розмитнення машин і не тільки

Аліна Захаренко (юристка, активістка)

17.06.2022 12:10
Декілька слів про пільгове розмитнення машин і не тільки
Фото з мережі Інтернет

Сусідка поверталася з дітьми та онуками з Європи, куди змушена була виїхати в перші тижні війни. Та вирішила придбати недорогий автомобіль на заміну згорілого в Приірпінні.

І ось цікаве розповіла про митницю. Колись давно ще в 90-ті її чоловік як чорнобилець-ліквідатор отримав пільгу на розмитнення. Тоді пільговик декілька днів простояв на кордоні та тиждень виїздив на регіональну митницю, щоб скористатись пільгою та переконати всіх, що машину везе собі, а не на продаж. Так і їздили на тому форді більше двадцяти років, поки його не спалили орки.

Жінка за кермом автомобіля разом із дітьми проїхала майже тисячу кілометрів через усю Польщу, через телеграм-канали друзі допомогли їй знайти найменшу чергу на митних постах. Але вистояти півдня все одно прийшлось – черга виявилась не штучною, бо там половина були такі точно жінки з дітьми, а саме оформлення та перевірка авто на митному посту після вистояної черги реально зайняла 15 хвилин. Тобто, якби не було черги через багатьох охочих повернутись в Україну та скористатись пільгою на розмитнення – це був би дуже комфортний час для митного оформлення.

Але мою сусідку та її чоловіка реально здивувала ситуація на обласній митниці. Куми порадили недорогого митного брокера, який за символічні кошти підготував увесь пакет документів та подав митну декларацію, а розмитнення на самій митниці реально зайняло з урахуванням черги охочих П’ЯТЬ годин. Та розмитнення реально виявилось безкоштовним та пільговим. Тобто люди, які втратили автомобіль через війну, змогли купити недорогий сімейний універсал по ціні митного платежу, який би прийшлось сплатити по старій системі.

Це вам не дев’яності. Так що висновки, де зрада, а де перемога, робіть самі.

Читати "Моя Київщина" у Telegram