#

Геннадій Межигірський (краєзнавець): Межигір'я має стати центром духовного відродження України

22.08.2019 09:37
Геннадій Межигірський (краєзнавець): Межигір'я має стати центром духовного відродження України

То що ж таке Межигір'я?

Територія межи горами це місце де були капіща язичників.

В 988р.тут поселились перші християни, саме тут пролунали перші молитви та запалена перша свічка християнської віри.

До Межигорсько-Вишгородських земель причетні такі святі:

Св.княгиня Ольга - навпроти Вишгородської набережної затоплено село Старосілля, а раніше мало назву Ольжичі.

Св.Володимир - христив Київську Русь. Побудував церкву в Вишгороді св.Василя. Сьогодні це Бориса та Гліба.

Св. Ярослав Мудрий - в 1051р. розпочав будувати Києво-Печерську лавру, 20 лютого 1054р. відспівували в Межигір'ї.

Св. Петро Калнишевський - за свій кошт на Виноградній горі побудував та утримував фортецю, що охороняла підходи до Межигірського монастиря.

Св. Борис та св. Гліб мощі знаходятся в Вишгородській землі. Не виключено що нога апостола Андрія Первозванного також ступала тут.

З Афон гори до Межигір'я приходили ченці переймати досвід послушнічества у наших прадідів, а потім розповсюджували у себе.

Тут поховано 688 душ духовенства, більше як 1500 душ козацтва. Запитайте себе, чому тут такі поховання, і чи є в Україні ще такі місця.

На території монастиря поховані Семен Палій, Самійло Самусь, Євстафій Гоголь ( прадід М.В. Гоголя) та три останні архімандрити монастиря. Цим трьом козакам в Відні, в 2012р. встановили бронзовий пам'ятник, а ми навіть не знаєм за що. За п'ять років вільного Межигір'я могили не найдені.

А "Чудо з утопленим хлопцем" І.Франка та іконописне чудо Ніколая "Мокрого" художника Івана Їжакевича, що знаходиться на Татарці в Свято-Макарівській церкві.

Т.Г.Шевченко двічі відвідав Межигір'я де в шести творах згадує цю місцину так: " Якщо і є де рай на землі, то це в Межигір'ї з її Дзвонковою"

І якщо це рай , по словах нашого пророка, то давайте ставитись до цієї місцини як до Божого раю. Межигірський монастир мав ще одну назву "Білий Спас", і наші прадіди приходили сюди на сповідь, на прощу , спасатися. Пятий рік в державі війна, і до місця спасіння , до місця каяття у нас зневажливе відношення. Виходить спасіння нам не потрібне. Так ось !

Межигір'я має стати центром духовного відродження України. Місцем національного поклоніння. Пантеоном національної слави.

Читати "Моя Київщина" у Facebook