#

Геннадій Прищепчук (Голова ГО "Майдан Білоцерківщини"): Минув рік, і чимало політиків старої генерації заговорили нашими словами, ідеями

30.07.2018 12:08
Геннадій Прищепчук (Голова ГО "Майдан Білоцерківщини"): Минув рік, і чимало політиків старої генерації заговорили нашими словами, ідеями

Команда Надії Савченко на Білоцерківщині доклала всіх зусиль аби була створена Фурсівська сільська об’єднана територіальна громада, але треба рухатися далі. Ми пропонуємо людям нову концепцію зміни політичної системи, а не чергове «виберіть мене». Треба, щоб обиралися кандидати від територіальної громади як у Верховну Раду так і у місцеву шляхом праймеріз і кандидати висувалися за рік до виборів. Бо зараз ми маємо не реальну роботу кандидатів, а передвиборчу боротьбу роликів та біг-бордів. За рік громада зможе вивчити своїх кандидатів, слідкувати за тим, що вони роблять. Відтак на фінішну пряму вийде лише кілька чоловік як по місцевому округу, так і від усієї громади до Верховної  Ради. І всі вони мають бути новими обличчями, нікого старого. Аби ті нові не стали ширмою для старожилів політики, як це сталося з нинішньою Радою. Обранець підписує з громадою суспільний договір.

Також виборними мають бути три ключові посади, що представляють державу на місцях, в умовній адміністративній одиниці. Це голова прокуратури, суду та поліції на місцевому рівні. Ці люди мають бути публічними і такими, що їх підтримує місцева громада.

Ключовим моментом у цьому є механізми відкликання, як депутатів, так і представників державної влади. Тоді порветься зв’язок згори донизу і навпаки: ніхто не призначає згори на посаду за хабар, знизу ніхто передає хабарі нагору, бо люди тебе можуть відкликати у будь-який момент.

Важлива також система референдумів – на всеукраїнському та місцевому рівні. В людей завжди є що спитати: від продажу землі до доцільності будівництва школи. Так люди самі зможуть впливати на прийняття важливих рішень. А ще це виховує відповідальність за життя суспільства.

Також потрібно вести жорсткий облік. Усього. Важливо провести перепис населення – порахувати скільки нас насправді є. У нас за всі 26 років незалежності був лише один перепис – у 2001 році. Відтоді українців суттєво поменшало, це і поганий стан економіки – молоді сім’ї не ризикують народжувати більше однієї дитини, це шалена міграція за кордон у пошуках кращого життя, і воєнні втрати. Якщо рахувати по кількості споживання хліба-борошна, нас назбирується до 30 мільйонів. Далі, паспортизація населених пунктів, встановлення чітких меж землі, яка належить тій чи тій громаді. Облік землі – кому які паї належать, кому які здані в оренду, що вже вкрадено, а що ще громада може повернути. Інвентаризація комунального і державного майна – нерухомості, підприємств. Створення відкритих баз даних землі та майна. Коли все обліковано, відкрито, прозоро – важче вкрасти.

Вони таке не підтримують. Більшість з них, 90% не хоче зміни системи. Вони самі хочуть до влади, розпоряджатися ресурсами замість тих, хто є зараз біля корита. Але не спинити ідею, час якої настав. Коли вперше представники нашої політичної сили заявили про це десь рік тому, одразу старі політики здійняли це на сміх. Втім минув рік, і чимало політиків старої генерації заговорили нашими словами, ідеями, і про виборність суддів, поліції, прокурорів, і про суспільний договір з депутатами. Інша річ, що вірити в щирість їх намірів категорично не можна. За 26 років ми всі вже їх вивчили, їх справжні цілі і мету.

Зараз я в раді Фурсівської ОТГ не один, у нас ціла команда. Ми можемо робити перші висновки і ділитися цим з іншими регіонами. Якщо новообрана рада не робить інвентаризації земель, перевірок комунальних підприємств, значить нічого не хоче змінювати. Мої перші висновки: все як робилося колись, так і робиться сьогодні в ручному режимі. В кожній маленькій сільській раді працюють клани по дерибану землі. Кожна місцева рада приходить з метою розподілу ресурсів між своїми. Це не те, що ми хочемо когось звинуватити. Ми бачимо це по факту. Кожна нова влада приходить і ділить землю. Ми можемо поіменно назвати голів сільських рад, секретарів, землемірів, тих, хто ближче до влади, які за час своєї каденції несподівано надбали землі. І це норма по всій країні.

В переважній більшості, мета місцевих депутатів - доступ до ресурсів?. Куди б ми не прийшли, в яке село, прості мешканці скажуть: місцева влада розкрадає землі, і попередня те ж саме робила. Український народ пройшов Майдан, пройшов 4 роки війни. Якщо у новообраної влади є якась совість, то вона мала б щось змінювати. Зараз я маю на увазі новообрану владу в новостворених об’єднаних територіальних громадах. Українці не завжди знають що вимагати. Тому я звертаюся зараз до всіх: ставте конкретні завдання перед своїми обранцями!

Вірний шлях: зробити інвентаризацію, аудиторські перевірки всіх комунальних господарств і виявити скільки і чого було вкрадено, що робилося не так, скільки землі було забрано. Якщо люди, що прийшли до влади, цього не роблять, то зрозуміло тільки одне: вони сіли на старі схеми, а там робити нічого не потрібно. Ті схеми і так уже працюють, 26 років.

Так, не залежно від тиску та палок в колеса нашій команді вдається рухатися далі, реалізовувати задумане. Ми зробили запит в податкову і отримали цікаву інформацію: виявили багато таких підприємств, які сплачують оренду за землю в розмірі 2-4 тисячі в рік. Є й такі випадки: підприємець сплатив нуль, і боргів у нього нуль. Ми почали викликати таких підприємців на профільну земельну комісію і розмовляти з ними. З розмов ми зрозуміли, що контролю за цим процесом не було, хтось на тому просто наживався. Ми підприємцям пообіцяли безпеку. Будемо їх захищати від людей, які брали в них хабарі. Обіцяємо їм можливість чесно працювати та сплачувати всі збори згідно законів України та домовленостей з громадою. Після укладення адекватного договору. З тими, хто не піде на такі чесні домовленості, співпраця закінчиться.

Читати "Моя Київщина" у Facebook