#

Наталія Сокирчук (Редактор новин "Главкому"): Вбивство Ноздровської. Куди зайшло слідство за півроку

30.06.2018 11:04
Наталія Сокирчук (Редактор новин "Главкому"): Вбивство Ноздровської. Куди зайшло слідство за півроку
Наталія Сокирчук

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на допис редактора новин Наталії Сакирчук на "Главкомі".

Зневірені родичі та близькі правозахисниці почали власне розслідування Вбивство правозахисниці Ірини Ноздровської півроку тому сколихнуло всю країну. У святкові дні на початку січня активісти прийшли під Генпрокуратуру із вимогою якнайшвидше знайти і покарати злочинців. За даними ЗМІ та поліції, історія, що призвела до вбивства Ірини Ноздровської, починається за три роки до її загибелі. У 2015 році в сім’ї Ноздровської сталася трагедія. 26-річна Світлана Сапатінська загинула унаслідок ДТП. Трагедія сталася 30 вересня в Демидові Київської області. Світлану збив на автомобілі Daewoo Lanos водій Дмитро Россошанський - племінник на той момент голови Вишгородського суду. За даними Ноздровської, винуватець ДТП перебував у стані наркотичного сп’яніння. Ноздровській вдалося домогтися, щоб винуватець смерті її сестри сів за грати. Однак як під час, так і після розслідування та судового процесу, вона отримувала погрози з боку сім’ї Россошанських, її та її доньку били, батькам погрожували. Вже 8 січня поліція повідомила, що схопила підозрюваного у вбивстві Ірини – Юрія Россошанського. Він - батько Дмитра Россошанського. Сам Юрій свою вину спершу визнав, а потім забрав свої слова назад і відхрестився від вбивства правозахисниці. Наразі слідство триває. 21 червня Шевченківський районний суд Києва продовжив на два тижні запобіжний захід - до 8 липня - у вигляді утримання під вартою Россошанського-старшого. Тоді ж нардеп Антон Геращенко похизувався: мовляв, спіймали «професійно та без істерик». Однак адвокат сім’ї правозахисниці Віталій Мацелюх заявив, попередні висновки дозволяють припустити, що вбивці юриста можуть бути не пов'язані з Дмитром Россошанським.

Іван Лозовий, юрист, голова правління ГО «Рух боротьби з корупцією», який співпрацював із Іриною Ноздровською в останні місяці її життя, порадившись із родичами загиблої, створив групу, яка розслідує це вбивство і намагається контролювати дії правоохоронних органів. «Ми вже пропрацювали майже три місяці. До групи увійшли двоє адвокатів, один з яких має доступ до справи, два юристи і я. У мене складається враження, що діє група, всі члени якої на державних посадах, і яка робить усе, щоб залишити на волі інших убивць, які на певно були, крім Юрія Россошанського, а й працюють на те, щоб із часом і його випустити», - переконаний він. За словами Лозового, нині справа кваліфікується за частиною 1 ст. 115 Кримінального кодексу («вбивство»), хоча юристи та батьки Ірини вже давно домагаються перекваліфікування злочину за частиною 2 цієї ж 115 статті – злочин, скоєний за попередньою змовою групою осіб. За словами Лозового, слідство вже впродовж шести місяців обіцяє це зробити, однак цього не відбувається. «Прокуратура прикриває реальних убивць», - переконаний він. Юрист стверджує: поліція «кришує» наркобізнес у Демидові, а Россошанські мають сина-наркомана, який причетний до торгівлі наркотиками. «Перша частина статті дозволяє якось все це гальмувати. Друга частина – це серйозніше, і слідству вже треба буде докладати якісь зусилля для всебічного розслідування», - пояснює він.

Активіст вказує на наявність кількох серйозних розбіжностей між фактами, на які спирається офіційне слідство, та тими, які вдалося встановити близьким покійної. По-перше. За версією слідства, Россошанський зустрів Ірину біля зупинки маршрутки, там вбив, після чого доніс на плечах тіло жінки до мосту, що над річкою Козка, а це близько 860 метрів, і скинув у воду. Володимир Бажора, один з членів групи, стверджує: людина, старша 60 років, фізично не могла пройти таку відстань із тілом вагою 50 кг на плечах за 20-25 хвилин. «Ми самі пройшли цей відрізок шляху і виявили, що на ділянці, де потрібно йти полем до річки, швидко йти неможливо. Людина, якій 65 років, не могла так швидко пронести тіло. Ми заміряли час: якщо йти без ваги 50 кг на плечах, хвилин за 20-25, можна пройти, з тілом – уже ні», - зазначив він. За словами Бажори, це свідчить, що Россошанський діяв не один. За словами активіста, односельці Ірини відмовляються заявляти про це офіційно, однак у неофіційних бесідах розповідали, що Росошанський при проведенні слідчого експерименту, йшов без ваги на плечах, що було б важливо для встановлення обставин злочину. «Незрозуміла поведінка слідчого, який не відтворює обставини у повному обсязі, а це не дає встановити механізм злочину», - зазначає активіст. По-друге. Посилаючись на інформацію з відкритих джерел, активіст повідомив, що під мостом через річку Козка справді були знайдені речі Ірини, а також плями крові. Ірина без одягу, лише у спідній білизні. «Питання: хто роздягав? Щоб роздягти непритомну людину треба докласти певних зусиль, на це потрібен якийсь час. А за даними, які є у нас, Россошанський повернувся від цього мосту додому через 25-30 хвилин. Тобто йому хтось допоміг», - робить висновок активіст. По-третє. Відомо, що тіло було знайдено у воді за 150 метрів від мосту. «У слідства є версія, що тіло могло переміститися через течію річки. Але річка перекрита гілками, травою, ілом – тіло б десь затрималось, воно б не пропливло і 2-3 метри», - вважає Бажора.

По-четверте. Россошанський стверджує, що більшу частину речей Ірини спалив. Слідчі знайшли сліди золи поблизу мосту. Ця невелика кількість золи була направлена на експертизу, її результати залишаються невідомі до сьогодні. «Ми спілкувалися із фахівцями – вони кажуть: неможливо, щоб після спалення таких об’ємних зимових речей, як дублянка, чоботи, а також сумки, не залишилося чимало золи. Щодо знайденої – невідомо, що це за зола, чи були спалені саме ці речі», - підкреслює Володимир Бажора. Правоохоронці також не відкидали можливість помсти Ірині її колишнього нареченого - Віталія Сергеєва. Підставою для злочину могло стати нерозділене кохання, оскільки Ірина з Віталієм розійшлися. Колишній наречений розповів, що востаннє бачив Ірину в серпні 2017-го біля метро. На питання, чи має він здогадки про те, хто міг вчинити вбивство, чоловік відповів, що не має жодних припущень.

Мати вбитої Ірини Катерина Дуняк переконана: справу її старшої дочки фальсифікують і поліція, і прокуратура, і судові органи. За її словами, дружина Россошанського-старшого казала їй особисто, що «ми півмільйона віддали у мене більше грошей немає - так краще вбити, ніж платити».

Катерина Дуняк впевнена: слідчі знають, що вбивць було кілька, і знають, хто ці люди, але приховують. «Вони хочуть обмежитися Россошанським», - вважає мати загиблих жінок. Вона навіть підозрює, що до вбивства може бути причетна дружина Юрія Россошанського. «Я можу сказати, що вона командувала всім. Він був підкаблучник, робив те, що говорила жінка. З упевненістю можу сказати, що Россошанська була там і знає все», - підкреслила Дуняк. Активісти стверджують, що мають свідчення односельців Ноздровської, які бачили злочинців та знають про різні обставини вбивства, але відмовляються давати свідчення. «Люди бояться сказати слідчим, але у приватних розмовах кажуть, що там була машина, в якій були три мужика і жінка. Вони не хочуть свідчити, вони бояться за своїх дітей і за себе», - пояснює Катерина Дуняк.

Журналісти прослідкували зв'язок між Ноздровькою та кількома політиками. Так, три роки тому Ноздровська працювала на нардепа (нині з групи «Відродження») Антона Яценка, з яким у неї виник конфлікт. Журналіст Андрій Дзиндзя поширив у Facebook відео телефонної розмови Ноздровської з Людмилою Кравчук - дружиною Яценка, на якого юристка раніше працювала. З цієї розмови випливає, що Яценко також погрожував Ноздровській.

Ноздровська була якийсь час оформлена помічником народного депутата Тетяни Чорновол. Вони познайомилися за часів Майдану. «Фактично не вона була моєю помічницею, а я була помічником у справі відновлення справедливості у справі про вбивство її сестри. Я оформила її помічницею, щоб справу не було поховано. Як депутат я могла робити депутатське звернення. Так було швидше працювати. Вона фактично сама «тягнула» справу своєї сестри, вона, а не правоохоронці», – пояснює Чорновол. В останні місяці життя Ірина працювала в громадській організації «Рух боротьби з корупцією». Один із її засновників Іван Лозовий - соратник Міхеїла Саакашвілі. Сам Саакашвілі 10 січня після допиту в СБУ заявив журналістам: «Загибла Ірина Ноздровська – дуже мужня людина. Вона брала участь у моєму захисті». 

Читати "Моя Київщина" у Facebook