#

Олег Спіженко (керівник Асоціації приватних клінік України): Референтне обмеження цін на деякі ліки збільшить вартість інших медпрепаратів

08.07.2019 09:29
Олег Спіженко (керівник Асоціації приватних клінік України): Референтне обмеження цін на деякі ліки збільшить вартість інших медпрепаратів
Олег Спіженко

Багато країн, які ввели референтне обмеження цін на деякі ліки, згодом відмовилася від цього та були вимушені розширювати референтне ціноутворення (коли ціни визначають враховуючи ціни на ліки в інших країнах). Цей механізм ціноутворення запускали в США, Німеччини, Польщі, але він прийшов в Україну тільки зараз.

Поки що в переліку лише 5 країн (Польща, Словаччина, Угорщина, Чехія та Латвія), ціни на ліки в яких будуть впливати на ціни на медпрепарати в Україні. Але чим більше таких країн, тим краще. Адже в іншій країні, наприклад, у Португалії, ціна може бути значно нижчою. І внесення до переліку нових країн допомогло б розширити діапазон регульованих цін в Україні.

Коли Міністерство охорони здоров’я виокремлює декілька країн, тим самим звужуються варіанти цін. Тут не потрібно видумувати нічого нового, адже є вже досвід Польщі, Німеччини, Румунії, Молдови. Потрібно було взяти ті зразки, що вже існують, тому що такі ж проблеми переживала кожна країна, що переходила на ринкову економіку.

Коли наше МОЗ виділяє 5 країн, то ми самі собі звужуємо ціну, яку можуть вибрати наші споживачі. А може бути й так, що ціна в Португалії менша, ніж у тих країнах, які є в переліку.

Читати "Моя Київщина" у Facebook