#

Олександр Воронін (журналіст): "Аналізуйте Пе, аналізуйте Зе…"

11.04.2019 13:45
Олександр Воронін (журналіст): "Аналізуйте Пе, аналізуйте Зе…"

Заголовок цього посту навіяла назва голлівудського комедійного диптиху «Аналізуй це» і «Аналізуй те», знятого на межі століть за участю Роберта де Ніро. Там відомий мафіозі вимушений був аж два кіно-сезони поспіль  співіснувати з психоаналітиком. Хто ж знав, що згодом по відношенню до вітчизняної політики іменник «аналіз» буде мати не тільки політологічне, психоаналітичне, але й у буквальному сенсі слова ще й суто медичне значення?

Хоча будь-якій людині зі здоровим глуздом очевидно, що суцільна карнавалізація виборчого процесу здатна не тільки виставити у зовнішньому світі  посміховищем вітчизняну політику, але й суттєво дискредитувати (а то й десакралізувати) інститути та й атрибути нашої державної влади…

Здається, фаворит першого туру президентських перегонів Володимир Зеленський орієнтувався не стільки на виборче законодавство, скільки на практику гастролей «95-го кварталу». Тим паче останній концерт у Броварах став його формальною «відмазкою» від участі в теледебатах перед першим туром виборів.

 За звичай під час передконцертних прес-конференцій продюсерів або адміністраторів заїжджих та доморощених зірок («чьос провинцією»- так на їхньому слензі називають суть таких гастрольних турів) хтось із журналістів із гламурних видань, ігноруючи проблематику творчості, обов’язково задасть сакраментальне запитання: а який райдер (список попередніх вимог) у нашої зірки: лімузин в аеропорту, мінералка без бульбашок в люксі, надійна охорона від нав’язливих фанів у концертному залі?

 Райдер керівника «95 кварталу»   Володимира Зелінського в амплуа кандидата в президенти вже перед другим туром виявився несподіваним навіть для знавців політичної психоаналітики: вимога дебатів на Олімпійському стадіоні, здавання під відеокамери  кандидатами на президентство аналізів…

Несподівано чинний Глава держави погодився на масштабні стадіонні дебати і днями запропонував їх провести 14-го квітня, оскільки на 19-те намічені, передбачені законом, під егідою ЦВК  телевізійні дебати на «Суспільному».

Схоже,  політтехнологи фаворита першого тура порадили йому загалом не розкривати рота до дня цілком імовірної інавгурації. Можлива учать Зеленського у дебатах в п’ятницю 19-го квітня може пояснюватися очевидним: запам’ятовується остання фраза (тут політтехнологи кандидата будуть прагнути представити місту та світу – шедевр ораторського мистецтва у тексті Зеленського, оскільки професійному акторові не складно вивчити на пам'ять дюжину тез з передвиборчого маніфесту, а можливі ляпи кандидата у відповідях на запитання досвідченого опонента у день тиші в суботу не зуміють розтиражувати прихильники останнього…

Зі здачою аналізів вийшло ще більш непослідовно.

Стисло нагадаємо хроніку взаємних кроків кандидатів навколо цього, яку наводить «Українська правда»:

Зеленський закликав Порошенка провести дебати на стадіоні "Олімпійський", той погодився. При цьому Зеленський в якості однієї з умов назвав необхідність здачі кандидатами аналізів на наркотики і алкоголь.

В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун заявила, що сучасне обладнання для перевірки вживання наркотиків і алкоголю є в антидопінговому центрі олімпійського комітету.

Для точного аналізу на наркотики кандидам запропонували здати зразки корови і сечі, а також волосся, де сліди наркотиків, якщо вони їх вживали, можуть залишатися до 90 днів.

Зеленський відмовився здавати аналізи в медпункті "Олімпійського" і 5 квітня здав тільки кров у приватну лабораторію "Євролаб", власник якої підтримує шоумена.

В той же день Порошенко здав кров, сечу і волосся в медпункті НСК "Олімпійський".

Через кілька годин результати аналізів Зеленського і Порошенка стали відомі.

При публікації результатів Зеленський оприлюднив документ, на якому датою здачі аналізу значилося 2 квітня, а трохи пізніше - з датою 5 квітня.

Лаборант, який безпосередньо брав аналізи, так само пов'язаний із Зеленським, він знімався в серіалі "Свати.

У клініці "Євролаб" пояснили, що в результатах помилково вказали невірну дату забору крові, а сам кандидат прокоментував це так: "В нашій історії з аналізами стався казус".

У штабі Порошенка заявили, що Зеленський здав аналізи на алкоголь і наркотики не належним чином і запропонували залучити до дослідження кілька лабораторій для взаємного контролю.

Після цього Порошенко заявив про загрозу обрання президентом людини, яка, можливо, "має наркотичну залежність".

Все це викликало жваву реакцію не тільки у нас, але й світі.

Хай би тільки російські ток-шоу, де політичні експерти усі 15 років після Помаранчевої революції 2014 року, стверджують, що Україна – як самостійний суб’єкт міжнародного права - не відбулася, але й західні партнери можуть під впливом можливої турбулентності послабити нашу підтримку, про що вже засвідчили коливання німецьких політиків…

Між іншим, деякі культурологи перший мирний Майдан 2004-го, серед іншого розглядали, і як елемент карнавальної культури. Проте будь-які метафори припустимі, коли мова не йде про життя й здоров’я людей, а після 2014-го року Україна, услід Майдановій сотні втратила вже понад 10 тисяч своїх земляків і тут не до жартів, тим паче не до карнавального поєднання духовного верху та тілесного низу за теорією Михайла Бахтіна, як у відомій репризі артистів «95-го кварталу» - інтимній грі на фортепіано…

 Інший покійний культуролог Володимир Лакшин, критикуючи естетику «нових лівих» зазначив, що їхнє гедоністичне ставлення до життя та зневага до традиційних норм моралі - несе небезпеку деградації суспільства.

.До речі, у вересні минулого року у наших агресивних східних сусідів депутат з фракції Жириновського Сергій Іванов виступив із законодавчою ініціативою, зареєструвавши, як законопроект «Дуельний кодекс Росії», але через тиждень відізвав його.

 Ініціатива була викликана, на думку представника ЛДПР тим, що деякі чиновники у відповідь на публічні виступи політиків не ризикують подавати на них до суду за наклеп, натомість пропонують різні види двобоїв, причому ледь не у прямому ефірі. Мабуть думець Іванов мав на увазі й конкретний  виклик керманича  Росгвардіі (яку називають особистою опричниною Путіна) Віктора Золотова  на поєдинок засновника Фонду боротьби з корупцією (ФБК) Олексія Навального, пообіцявши зробити з того на рингу або татамі «хорошу соковиту відбивну».

Сам Іванов розповів журналістам, що за основу свого законопроекту, (який він згодом, мабуть за порадою «сина юриста» відкликав) взяв  відомий неформальний Дуельний кодекс В.Дурасова ( що вийшов з-під друку в СПб у 1912-му році), замінивши у положенні про те, що дуель може бути лише між рівними у соціальній ієрархії пару «дворянин-різночинець» на «державний (муніципальний) чиновник - громадянин».

 Якщо повернутися до наших реалій у президентських двобоях - усі кандидати рівні, незалежно від статусу, якщо вони додержуються виборчого законодавства та знайшли відгук в серцях виборців.

Однак у відповідальний для країни період слід підключати не тільки розум, але й елементарний інстинкт самозбереження. Публічна підтримка очільника Білорусії Олександра Лукашенка свого чинного українського колеги нагадує слова Тараса Шевченка- «Впала Польща і нас придавила». Вочевидь, якщо Україна послабить свій незалежний від Кремля курс, то й Мінськ та й Астану (вибачьте, знедавна вже - Нурсултан)- чекають не кращі часи.

Однак, схоже, звиклий до різноманітних естрадно-політичних шоу український виборець(він же  – телеглядач)  став схожим на персонажів класичного оповідання Василя Шукшина, де самовпевнений сільський демагог  Гліб Капустін, зі смутною уявою про логіку та правила словесної полеміки, періодично «ставив на місце» чергового міського інтелігента. Так саме й у нашому ж випадку, коли  земляки після кожного обміну люб’язностями між нашими кандидатами, цікавляться не суттю проблеми, а лише фактом: хто насправді кого ефектніше «зрізав»?..

Читати "Моя Київщина" у Telegram