#

Руслан Хруль (заступник мера Березані): Люди довіряють місту, і тому добровільно приєднались до нас

26.10.2018 07:02
Руслан Хруль (заступник мера Березані): Люди довіряють місту, і тому добровільно приєднались до нас

До нас уже приєднались п’ять сіл Баришівського району, які виявили бажання добровільно приєднатися до громади з центром в Березані. Це Садове, Недра, Пилипче, Лехнівка, Ярешки. На останній сесії Березанської міськради було прийнято рішення про створення ОТГ. Вони де-факто вже в нашу ОТГ перейшли, голови сільрад вже склали свої повноваження і перейшли до виконання обов’язків старост.

Процес цей – цілком добровільний, бо Березань – місто обласного значення, і визнане як спроможна територіальна громада, яка на добровільних засадах може приєднувати до себе інші громади. Є ще села Жуківка, Мала Супоївка Згурівського району, які хочуть приєднатись.

Ми вивчаємо фінансову ситуацію по кожному з сіл. Цей бюджетний рік ми закінчимо як попередні – села ще доплачуватимуть податки у Баришівський район. З нового року формуватиметься єдиний бюджет ОТГ. Ці села, які приєднались, до нас, збільшать навантаження на бюджет міста. Бо ці села – це школи, садочки, медзаклади. Витрати на комунальні послуги, утримання а розвиток цього фонду ляже на наші плечі. Також це і кілометри доріг, і вуличне освітлення. Та водночас село Садове, наприклад, самодостатнє. 

Наше завдання ті кошти, які Березанська громада отримає від села, повертати назад. Кожне село повинно отримати після об’єднання стільки ж грошей, скільки передало в бюджет ОТГ. А дотаційні села повинні отримувати допомогу від загального бюджету громади.

Чим може похвалитись Березань сьогодні? По-перше – це добровільне приєднання цих п’яти сіл. Люди з сіл довіряють місту, бачать, що в місті краще. Можливо, кращі дороги, краща лікарні, кращі школи і садочки. Цьогоріч ми провели утеплення шкіл, в нашій міськлікарні хороша діагностична апаратура. Люди нам довіряють, і тому вирішили добровільно приєднатися до громади Березані. Також в місті успішно функціонує низка підприємств, які значно наповнюють бюджет міста.

Деякі питання місту вирішувати непросто. Доводиться звертатися до влади будь-яким можливим шляхом. Наприклад, є у нас проблема з будівництвом об’їзної дороги навколо Березані. Міський голова зареєстрував петицію на сайті Кабінету Міністрів. Місто невелике – 16700 мешканців, але змогли залучити 25 тисяч підписів, необхідних для розгляду урядом. Ми отримали відповідь, що профільним структурам Кабмін дав доручення вивчити це питання. Воно на розгляді, і ми очікуємо позитивного вирішення.

Ми також намагаємось впроваджувати в місті і інші реформи, які проходять країною. Що стосується Нової української школи, процедури із закупівлі меблів та дидактичних матеріалів були оголошені вчасно. Але попри те, що на всю країну є лише 4-5 меблевих фабрик, сертифікованих на виготовлення шкільних меблів, і великий обсяг замовлень був, ми можемо констатувати, що реформа початкової школи в місті матеріалами забезпечена.

По медичній реформі на сьогодні ми займаємо перше чи друге місце  області за підписанням декларацій з лікарями – 70% населення підписали, і цей процес триває.

 

Читати "Моя Київщина" у Facebook