#

Руслан Майструк (голова Тетіївської ОТГ): Про межі міста Тетієва

12.08.2019 09:36
Руслан Майструк (голова Тетіївської ОТГ): Про межі міста Тетієва

Відповідаю.

Знаєте, цікаво, що все рано чи пізно стає зрозумілим, коли зробити паузу і дати висловитися всім бажаючим. Тому я спеціально не коментував відразу питання погодження меж міста, яке розглядали нещодавно депутати обласної ради. Не буду окремо зупинятися на факті, що це питання дуже довго не виносилося на сесію. Суть в іншому.

Відразу хочу повідомити, що місто не поглинає сусідні села, а збільшує юридично межі до фактичних. Проблема полягає в тому, що значна територія міста Тетієва знаходиться не фізично, а юридично за межами міста. Тобто поштова адреса м. Тетіїв, а юридично певна частина території - за межами.

Персональне публічне запитання до голови Тетіївської районної ради Жубер Н.В. Хто вам дав право, після того як на сесії районної ради було погоджене дане питання, прийняте рішення, виступати на сесії від імені районної ради із власною протилежною позицією?

Ви чиї інтереси представляєте: громади чи підприємств, які не хочуть сплачувати кошти за землю до бюджету? Те, що ви накоментували – повна маячня. В справі потрібно було розібратися, щоб не танцювати під чужу дудку невмілі танці.

Ще раз. По поличкам.

Хронологія подій.

1. Розроблення Генерального плану НДПІ «Містобудування»

2. Державна експертиза Генерального плану

3. Громадські обговорення та слухання Генерального плану

4. Листопад 2014 року містобудівну документацію «Генеральний план м. Тетіїв» затверджено на сесії Тетіївської міської ради

5. Жовтень 2015 року «План зонування території міста Тетієва Київської області (Зонінг)» затверджено на сесії Тетіївської міської ради

6. Травень 2016 року перезатверджено містобудівну документацію «Проект внесення змін до Генерального плану м. Тетіїв на сесії Тетіївської міської ради»

7. Грудень 2016 року затверджено проект землеустрою «Щодо встановлення (зміни) меж міста Тетіїв» на сесії Тетіївської міської ради

8. Грудень 2016 року погоджено проект землеустрою «Щодо встановлення (зміни) меж міста Тетіїв» на сесії Тетіївської районної ради

Зверніть увагу на пункти 4 та 6. Тобто, Генеральний план міста був затверджений на сесії Тетіївської міської ради в листопаді 2014 року. А в травні 2016 року було перезатверджено зі змінами.

Що відбувалося цих 1,5 року?

Дійсно ряд підприємств ПАТ «Тетіївське ремонтно-транспортне підприємство», АТЗТ «Тетіївагрохім», ТОВ «Агро-Дібрівка», ТОВ «Сільськогосподарське підприємство «Володар», ПОПП «Еліта» подали до суду та скасували відповідне рішення міської ради. Якщо ви уважно прочитаєте текст рішення, то причини заключалися в деяких процесуальних питаннях та в екологічній експертизі. Це було в лютому 2016 року.

Далі, були внесені зміни до Генплану в частині виключення з меж міста земельних ділянок на яких знаходиться ТОВ «Володар», отримано роз’яснення що екологічна експертиза входить до вже зробленої комплексної експертизи.

Після цього в травні 2016 року було перезатверджено містобудівну документацію «Проект внесення змін до Генерального плану м. Тетіїв» на сесії Тетіївської міської ради. Прийняте нове рішення. А в грудні 2016 року затверджено проект землеустрою «Щодо встановлення (зміни) меж міста Тетіїв» на сесії Тетіївської міської ради.

І ЦІ РІШЕННЯ НІХТО НЕ ОСКАРЖУВАВ!!!! Тому всі придумки про те, що хтось когось обманув є особистими видумками голови райради Жубер Н.В.

Пізніше, також в грудні 2016 року, проект землеустрою «Щодо встановлення (зміни) меж міста Тетіїв» був погоджений на сесії Тетіївської районної ради. На сьогодні вже серпень 2019 року і громада міста Тетієва досі чекає на погодження меж міста Тетієва в Київській обласній раді, а попереду ще погодження у Верховній Раді.

Мене абсолютно не дивує позиція депутата обласної ради Балагури О.В., який попросив не голосувати за питання меж міста. Адже, серед чотирьох підприємств, які оскаржували в суді «Генеральний план», два - ТОВ "Агро-Дібрівка" та ПРАТ "Тетіївське РТП", є власністю родини Балагурів.

На сьогодні перше підприємство за земельну ділянку під колишнім «Інкубатором» площею майже 2 га нічого не сплачує до міського бюджету, а друге за минулий рік за площу 5 га сплатило 13,5 тис. грн. Для прикладу підприємство ТОВ «Агропромислова компанія «Київщина» в межах міста за площу 6 га сплатило минулого року 229 тис. грн. Різниця колосальна. А тепер помножте ці суми на 4 роки, поки тягнулися суди, а тепер тягнуться погодження і порахуйте скільки коштів не поступило в міський бюджет лише від цих двох компаній.

До речі, освіжив у пам’яті рішення суду з цього питання. Особливо сподобалися аргументи підприємства ТОВ «Агро-Дібрівка» для суду. Виявляється, що на території колишнього «Інкубатора», що належить ТОВ «Агро-Дібрівка» по вулиці Гуменюка знаходиться 12 тис. поголів’я птиці. Цирк на дроті. Там уже давно руїна і немає жодного виробництва. Вам самим не соромно було таке говорити?

Загалом за межами міста – більше 40 підприємств і 250 га земельних ділянок, що ними використовується. Багато з цих підприємств або нічого не сплачують за оренду земель або мізер. Всі ці підприємства мають фактичну адресу – м. Тетіїв. Бюджет громади недоотримує мільйони гривень, які можуть бути витрачені на освіту, медицину, дороги, тощо.

Ці кошти і сьогодні повинні були б надходити до міського бюджету, але міська рада юридично не має права заключати договори оренди на дані землі, а ті хто повинні це робити, держадміністрація, не зацікавлені, оскільки кошти наповнюють міський бюджет.

І на завершення. Зверніть увагу на скріншот активістів. Тепер ви можете самі побачити на кого працюють ті, що регулярно обливають брудом громаду і мене особисто в соцмережах. Абсолютно синхронна позиція у депутата Київської облради Балагури, головою райради Жубер і так званих «активістів».

Співпадіння? Не думаю!

Ну а тетіївчани можуть подякувати за провал голосування по межам міста голові районної ради Жубер Н.В. та депутату Київської обласної ради Балагурі Олегу Вікторовичу!

Але я не здаюсь. Боротьба продовжується. Чекаю наступної сесії обласної ради.

P.S. Чому потрібні нові межі міста?

1. Значна частина міста лише юридично, а не фактично, знаходиться за межами міста. Це вулиці: Автомобілістів, Купальська, Енергетиків, Заводська, Борщагівська, Лісова, Козацька, Райдужна, частина вул. К.Маркса, бульвар Північний (мікрорайон Слобода); Праці, Вінницька, Менделєєва (мікрорайон Плоханівка); Одеська, Поліська, Дібрівська, Івана Сенька, Чорновола, Голембовського, Калинова, Пам’яті Запорожців, Новаторів, Ломоносова, Райдужна, частина вул. Гуменюка, пров. Зоряний (Мікрорайон Чорнобильський), які фактично опинилися в «сірій» зоні. На цих вулицях розміщені ще з радянських часів приватні будинки, виділені земельні ділянки. Зокрема, Бульвар Північний - 360 земельних ділянок за межами міста, вул. Вінницька, Праці - 196 ділянок, район аеродрому – 225 ділянок, з них 105 земельних ділянок для учасників АТО.

Після внесення змін до Земельного Кодексу з 1 січня 2002 року, згідно статті 38, в якій сказано про те, що «до земель житлової та громадської забудови належать земельні ділянки в межах населених пунктів, які використовуються для розміщення житлової забудови, громадських будівель і споруд, інших об'єктів загального користування». Відповідно жителі цих вулиць не можуть приватизувати, а відповідно в подальшому продати, купити чи передати в спадщину будинки, а також оформити земельні ділянки, чи отримати дозвіл на будівництво.

2. Значна частина коштів не надходить до міського бюджету через те, що підприємства, які знаходиться за межами міста або взагалі не сплачують кошти за земельні ділянки або сплачують мізер.

3. В нових межах міста закладені значні площі під технопарки. Це - земельні ділянки, де в перспективі можна залучати інвесторів та розміщувати різні промислові об'єкти.

Я би дуже хотів, щоб це почитали Балагура О.В., Жубер Н.В. і подумали для чого їх обрали і чиї інтереси вони мають захищати!

Читати "Моя Київщина" у Telegram