#

В’ячеслав Кучер (заступник голови Київської ОДА): Про проблему, яку роздуває Нафтогаз щодо скасування ПСО

18.03.2019 16:25
В’ячеслав Кучер (заступник голови Київської ОДА): Про проблему, яку роздуває Нафтогаз щодо скасування ПСО

Не кожного дня я публікую власне бачення ситуації щодо актуальних питань державної політики. 

Проте сьогодні я вважаю своїм обов’язком донести до кожного з Вас моє бачення проблеми, яку роздуває Нафтогаз щодо скасування ПСО та відшкодування з бюджету витрат за постачання газу населенню. Зокрема, постановою Кабінету Міністрів України від 19.10.2018 № 867 встановлено граничну межу, в рамках якої може відбуватись ціноутворення на газ до рівня 8 550 грн за тисячу кубічних метрів. Тобто Уряд визначив “потолок”, вище якого поставляти газ населенню незаконно. Відповідний “потолок” встановлено з урахуванням можливих коливань на ринку палива. 

В той же час, основним ціноутворюючим підприємством є Нафтогаз, якому ніхто не забороняв формувати ціну на блакитне паливо нижче граничної, до того ж у Нафтогазу були і є всі об’єктивні можливості для цього. 

Але замість формування справедливих та правильних розрахунків Нафтогаз формує завищені розрахунки за купівлю імпортного газу у власних фінпланах, а саме: закладено середню вартість купівлі імпортного газу на рівні 369 доларів, що сьогодні становить фактично 10 000 грн., а у березні Нафтогаз купував блакитне паливо за ціною 8380 грн. 

Це наштовхує на висновок, що подібні дії є або умисними або некомпетентними у питанні прогнозування та планування діяльність компанії.
У світлі цього, пропозиція Нафтогазу про скасування ПСО виглядає як певний капкан та свідома маніпуляція суспільством, так само виглядає і вимога відшкодування Урядом за постачання газу населенню в розмірі 111 мільярдів грн., що у кінцевому результаті збільшить навантаження на державний бюджет та громадян України.

Поточні прибутки компанії роблять сміхотворними такі вимоги, оскільки Нафтогаз не несе жодних економічних збитків за постачання газу населенню за спеціальною ціною.

Нафтогаз, як державна компанія, не повинна забувати про своє головне завдання – забезпечувати Україну та українців газом, а отримання надприбутків не є основним завданням компанії.

Читати "Моя Київщина" у Telegram