#

612 мільйонів на будівництво в Київській області виставлено на Prozorro

11.08.2022 19:14
612 мільйонів на будівництво в Київській області виставлено на Prozorro
Фото з мережі Інтернет

Стало відомо, що на відбудову Київщини виставлено на Prozorro 612 млн грн 

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на LB.

Зазначимо, що перші відбудови розпочали ще у квітні. Тоді уряд виділив мільярд гривень на відновлення деокупованих областей: Київської (400 млн грн), Сумської (250 млн грн), Чернігівської (250 млн грн) та Житомирської (100 млн грн). А нещодавно прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що 1 млрд євро від Європейського інвестиційного банку спрямують на відновлення пошкоджених об’єктів критичної інфраструктури. Крім цього, зараз є і будівництва та ремонти, які не пов'язані з війною.

Однак, не всі ці закупівлі можна побачити в Prozorro. У кінці лютого державним структурам дозволили купувати все напряму – проводити закупівлі без електронної системи, а звітувати про них після закінчення війни. Наприкінці червня ці правила змінили – замовників зобов’язали проводити спрощені закупівлі, коли це можливо. Проте, повну картину щодо таких закупівель можна буде оцінити лише після перемоги.

Зараз у системі Prozzoro є інформація щодо закупівлі послуг із будівництва, ремонту та реконструкції на 6,8 млрд грн від початку повномасштабної війни, із них у Київській області – 612 млн грн.

89% контрактів уклали напряму, без тендерів у Prozorro. За вартістю вони становлять приблизно третину від загальної суми.

Половина суми всіх договорів піде на будівництво і ремонти електромереж, ліній електропередач та підстанцій. На дороги наразі підписано контрактів на 261 млн грн. Що ж до укриттів, то витрати на них оцінити ще важче – більшість замовників із міркувань безпеки не публікують такі угоди. Поки що подібних договорів у системі є на 85 млн грн. На ремонти в закладах освіти та медзакладів, де якась частина грошей теж точно пішла на укриття, – на 624 млн.

Нагадаємо, що нині на Київщині відчутне відновлення економічної діяльності, а саме збільшується кількість нових бізнесів.

Читати "Моя Київщина" у Facebook