#

Ахметов будує елітне котеджне містечко на Київщині

15.08.2022 15:57
Ахметов будує елітне котеджне містечко на Київщині
Рінат Ахметов

Олігарх Рінат Ахметов, незважаючи на війну в країні, зводить котеджне містечко "Плюти"

За останні пів року найбагатший українець Рінат Ахметов втратив 64% статків. На початку 2022 року капітал бізнесмена оцінювався 13,7 млрд дол, а в липні – 4,9 млрд дол.

Приватна та комерційна нерухомість Ахметова і його компаній уперше вийшла на друге місце серед джерел багатства, обійшовши енергетичну компанію ДТЕК. Загальна вартість квадратних метрів найбагатшої людини України оцінюється 650 млн дол.

Цікаво, що вартість нерухомості Ахметова та компаній, що йому належать, із початку великої війни скоротилася лише на 7%. Для порівняння: "Метінвест" і ДТЕК втратили 70% ціни, ПУМБ – 17%, футбольний клуб "Шахтар" – 45%.

Ахметов володіє квартирою в Лондоні (придбана у 2011 році за 136 млн фунтів стерлінгів) та віллою Les Cedres у Франції (придбана у 2020 році за 200 млн євро). У пресслужбі SCM повідомили, що обидва обʼєкти були куплені з інвестиційною метою.

Наприкінці 2020 року сімʼя Ахметова придбала віллу та будинок на березі Женевського озера у Швейцарії за 60 млн франків. Закордонна нерухомість, за оцінками журналістів Forbes, не втратила в ціні.

Перелік українських активів Ахметова значно ширший: ЦУМ на Хрещатику, бізнес-центри "Леонардо", "Європа плаза" на вулиці Кудрявській, готель "Опера" у Києві. На Київщині будується котеджне містечко "Плюти". Вартість цих обʼєктів ыз лютого знизилася на 20%.

У пресслужбу СКМ журналістам Економічної правди повідомили:

Будь-яку оцінку вартості активів у воєнний час апріорі вважаємо некоректною та неповною. Вочевидь, бізнес в Україні в умовах повномасштабного вторгнення росії, як і вся українська економіка, попри труднощі продовжує роботу заради спільної перемоги.

Також профільній компанії Ахметова ESTA Holding належали БЦ "Пушкінський", офісна будівля на вулиці Постишева, готелі Park Inn by Radisson та "Донбасс палас" у Донецьку. Ці обʼєкти розташовані на непідконтрольній Україні території.

Нагадаємо, що Президент України Володимир Зеленський указами звільнив начальників управління Служби безпеки України у Київській, Львівській та Тернопільській областях.

Читати "Моя Київщина" у Telegram