#

Біля скандально-відомого села Підгірці незаконно побудують висотку на болоті (ДОКУМЕНТ)

16.04.2018 10:12
Біля скандально-відомого села Підгірці незаконно побудують висотку на болоті (ДОКУМЕНТ)

На засіданні архітектурно-містобудівної ради при Департаменті містобудування та архітектури Київської обласної державної адміністрації внесли зміни до генплану села Підгірці Обухівського району, фактично узгодивши тим самим скандальне будівництво висотки на проблемній болотній місцевості

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на сайт "znay".

Це випливає з протоколу засідання, отриманому в Київській ОДА на інформаційний запит журналістів.

Як зазначається із документа, засідання містобудівної ради по Підгірціям відбулося, хоча про його проведення на офіційних сайтах органів влади не анонсувалося і про його підсумки не повідомлялося заздалегіть. Більш того, на сторінці містобудівної ради в Facebook після слухань чиновники оприлюднили тільки дані про засіданнях № 1, 3 і 4, на яких виносилися містобудівні питання по інших селах Київщини. Даних про засідання №2, на якому вирішувалася доля села під Києвом і його жителів, чомусь засекречена: інформація про висотній забудові Підгірців на даний момент у відкритих джерелах відсутня.

 

Ймовірно, така поспішність і секретність пов'язана з тим, що рішення про будівництво "свічок" в Підгірцях носить явний корупційний характер. Про засідання представники громадськості, екологи, журналісти та мешканці Підгірців дізналися вже постфактум.

 

Як уточнили журналістам учасники засідання, на слуханнях пропозицію схвалити зміни в генплан села Підгірці особисто намагався відомий сільський голова і фігурант корупційних розслідувань Сергій Кравченко.

Його позицію підтримував ще один одіозний чиновник - скандальний глава містобудівної ради Дмитро Ликов, який раніше фігурував в ряді будівельних скандалів і підозрювався в порушенні містобудівного законодавства.

Як випливає з протоколу засідання №2, з подачі пана Кравченко і Ликова фактично дається зелене світло будівництву 9-поверхового ЖК "Park Lake City" (висотою 30 метрів). Забудовником виступає група компаній "DIM" Олександра і Андрія Насиковських.

Відзначимо, журналісти проекту "Стоп корупція" провели незалежне розслідування в селі Підгірці, встановивши, що лобіювання Кравченко висоток Насиковського має всі ознаки корупційної активності: сільрада чомусь відмовилась від коштів забудовника у вигляді пайової участі, всі рішення про будівництво приймалось кулуарно в обхід думки жителів Підгірців, а Обухівська райдержадміністрація та екологи не погоджували проект будівництва через безліч зауважень. Зокрема, ЖК "Park Lake City" збираються побудувати на торфовищах - небезпечної для висотної забудови місцевості.

Не зайвим будемо додати, що журналісти також з'ясували: чиновники сільради (не без відома пана Кравченка) примудрилися провести багатомільйонний тендер, який визначив переможця-підрядника буквально за кілька хвилин. Так, в грудні 2017 р київська влада виділила Підгірців 9 млн грн в якості компенсації за вивезення під село зі столиці сміття, але надійшли гроші сільрада чомусь вирішив витратити на ремонт дороги, а не на облаштування місцевої школи, в якій навчаються діти з сусідніх сіл. При цьому місцева громада взагалі не знала про перерахування грошей з Києва і вже тим більше не підозрювала, на що ці кошти будуть витрачені. Цим зловживанням вже займаються правоохоронці.

У зв'язку з цим у ЗМІ виникає питання в об'єктивності рішень Кравченко, Ликова та інших чиновників, зокрема, і про дивну поспішному підіграванні групі компаній DIM з явними ознаками корупції та зловживань. Ймовірно, незабаром роботою Кравченко-Ликова зацікавляться не тільки журналісти, а й правоохоронці з антикорупційними органами.

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: