#

Бортництво Київщини внесли в Національний перелік нематеріальної культурної спадщини (ФОТО)

08.07.2022 13:45
Бортництво Київщини внесли в Національний перелік нематеріальної культурної спадщини (ФОТО)
Фото з місця події

Елемент "Бортництво Київської області" згідно з наказом МКІП внесли в Національний перелік нематеріальної культурної спадщини України

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина".

Цю більш ніж тисячолітню традицію було подано на розгляд Експертній раді бортниками Іванківської ТГ, жителями сіл Шпилі, Рудня Шпилівська та Обуховичі Вишгородського району Київської області у науковому супроводі КЗ КОР "Вишгородський історико-культурний заповідник".

Віднайдення бортницьких осередків на Київщині, зокрема, в Іванківській територіальній громаді, стало справжнім відкриттям проєкту. Адже до 2020 року вважалося, що осередків давнього промислу в Київській області не збереглося, хоча ще з княжих часів він був поширений на Київському Поліссі, як і в інших регіонах Поліського ареалу - Житомирщині, Рівненщині, Волині.

Директорка Вишгородського історико-культурного заповідника Влада Литовченко пояснює:

Особливістю традиції Бортництва Київщини, зокрема, на Іванківщині, є відносно більше, порівняно з Житомирщиною та Рівненщиною, проявлення цієї традиції у формі колодного бджільництва, яке розвивалось поряд з класичним бортництвом. Це пов’язано зі специфікою київських ландшафтів, для яких при переході від Полісся до лісостепової зони характерна перевага змішаних лісів та безлісих ділянок. 

Нині бортники є у селах Шпилі, Рудня Шпилівська, Обуховичі Вишгородського району. Це зазвичай чоловіки, однак працюють за активної підтримки інших членів родини.

Нагадаємо, що мешканців та гостей Фастівської громади запрошують на благодійну пішу екскурсію 9 липня.




Читати "Моя Київщина" у Telegram