#

Боти рашистів масово атакують пабліки Київської області: кому остерігатися фейків (ФОТО)

01.06.2022 23:55
Боти рашистів масово атакують пабліки Київської області: кому остерігатися фейків (ФОТО)
Фото з мережі Інтернет

Адміністратори груп соціальної мережі Facebook повідомляють про масовий наплив ботів, що спостерігається протягом останніх трьох тижнів

Як повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина", під масованою атакою ботів опинилися місцеві групи міст Узин, Біла Церква, Сквира, Бориспіль, Вишневе, Ржищів, Ірпінь, Яготин, Бровари та багато інших.

Зауважимо, що фейкові акаунти дуже легко відрізнити від справжніх. Усі вони створені нещодавно (приблизно наприкінці минулого року), а також мають нетипові для України нікнейми. Окрім того, зазвичай створюються жіночі профілі з однією-двома фотографіями, без жодних дописів на стіні.

Варто додати, що за один день у групу добавляються до 200 фейкових акаунтів. У спілкуванні з командою технічної підтримки соцмережі вдалося дізнатися, що таким чином може збиратися інформація про інших учасників пабліків, їхні вподобання тощо. Проте експерт із розвитку соціальних мереж Анатолій Перебийніс запевняє, що ціль зараз полягає в іншому:

Це не просто атака на соціальні мережі, вона точно має певну мету. Війна показала, що соціальні мережі відіграють важливу роль як у поширенні ворожої пропаганди, так і комунікації людей із активною позицією, зокрема на окупованих територіях. У місцевих групах часто розповсюджувалася інформація про позиції ворога, кількість техніки та особового складу, яку потім використовували наші Збройні Сили. Позбавити комунікації, ось ціль цієї бот-атаки.

Експерт запевняє, що є чітка ціль у приєднанні ботів до місцевих спільнот. Спочатку вони не будуть проявляти активність, але в подальшому вони можуть скаржитися на дописи. У гіршому випадку – на профілі адміністраторів груп, або ж самі спільноти. Таким чином можна швидко заблокувати майданчики для комунікації, а от відновити – ні. Підтримки для адміністраторів груп у Facebook наразі немає.

Також Перебийніс зауважує, що через високий наплив ботів не коректно працює функція "Асистент Адміністратора", тому вони можуть із легкістю ставати учасниками груп. Єдиний метод протидії – фізичне блокування, що забирає чимало часу.






Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: