#

Буча опрацьовує можливість звернення до Світового Фонду пам’яток для збереження садиби Штамма

24.03.2023 14:20
Буча опрацьовує можливість звернення до Світового Фонду пам’яток для збереження садиби Штамма
Садиба Штамма

Бучанська міська рада розглядає варіанти, як зберегти візитівку міста – Садибу Штамма

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на пресслужбу Бучанської міськради.

Бучанська міськрада опрацьовує можливість звернутися до Світового Фонду пам’яток, щоб отримати фінансову допомогу на пpoтиaвapiйні, консерваційні та рecтaврaційні роботи у знаменитому замку-садибі німецького інженера Євгена Штамма. Цій історичній будівлі понад 100 років, розташована вона в Бучі на вулиці Києво-Мироцькій вулиці, 133 і там під час окупації стояли російські підрозділи.

Щоб проект став реальністю, Бучанський міський голова Анатолій Федорук та керівники структурних підрозділів провели нараду, метою якої є організувати спільні з власником будівлі обстеження пам’ятки архітектури. 

У 2021 Бучанська міська рада подавала низку звернень до КМДА щодо реконструкції маєтку Штамма. До того жодних робіт в садибі не проводили навіть після пожежі ще в 2004 році. Згодом Бучанська окружна прокуратура через рішення суду зобов’язала власника садиби, Київську міську раду, укласти протягом місяця охоронний договір з органом охорони культурної спадщини. У документі будуть вказані види й терміни виконання реставраційних і відновлювальних робіт. 

Ця будівля в неороманському стилі є зразком вишуканої дачної архітектури початку ХХ сторіччя.

Нагадаємо, що Бучанська міськрада підтримала створення заказника "Ріка-Герой Ірпінь".

Читати "Моя Київщина" у Telegram