#

Центром Київщини може стати місто Біла Церква

07.08.2020 16:01
Центром Київщини може стати місто Біла Церква
Фото з мережі Інтернет

Депутати Білоцерківської міської ради звернулися до керівництва держави з проханням перенести адміністративний центр Київської області до їх міста

Як повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на "КиевVласть", автор ідеї вважає, що Київ перевантажений посадовцями, частину яких Біла Церква готова "прихистити" у себе.

Але є й інша думка: подібні звернення напередодні виборів скоріше "розхитують човен" та мають виключно електоральні цілі, аніж кладуть край багаторічним обговоренням про область без центру.

Як стало відомо, на 100-й сесії Білоцерківської міської ради підтримали проєкт рішення "Про звернення до Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної ради, Київської обласної державної адміністрації щодо надання місту Біла Церква статусу адміністративного центру Київської області" за авторством депутата ради Володимира Бабенка (фракція "УКРОП").

У зверненні йде мова про те, що Біла Церква претендує на роль центру Київської області за рядом ознак: зокрема, чисельністю населення (близько 210 тис. жителів), темпами розбудови інфраструктури, інвестиційним кліматом, розвиток транспортного вузла (на базі аеропорту "Біла Церква"), ряд діючих обласних КП КОР. 

Автор проєкту вважає, що надання місту статусу обласного центру "дало б поштовх не лише до створення значної кількості нових робочих місць, залучення нових інвестицій, але й ще більшого розвитку як одного з найбільших міст області".

У коментарі KV він додав, що це його рішення обумовлене ще низкою факторів, зокрема, тим, що у місті потужна база бюджетоформуючих підприємств, тобто воно економічно спроможне, а ще це дозволить звільнити Київ від великої кількості чиновників.

В Білій Церкві буде міжнародний аеропорт, тут знаходиться обласна Торгово-промислова палата. Якщо подивитися: Київська ОДА знаходиться у будівлі ЦВК у Києві. Сам Києв вже має свою адміністрацію і міську раду. Перемістити КОДА до нас може стати великим поштовхом до розвитку. По суті, нам не вистачає чиновників – все інше у нас є. Ми звільняємо столицю від чиновників. Плюс, якщо продати будівлю КОДА, тут таких будівель можна побудувати в десятки разів більше. Хтось писав, що з точки зору логістики ми від столиці далеко. Але відстань від Запоріжжя до Бердянська, або від Одеси до Ізмаїла взагалі понад 200 км. У час сучасних комунікацій, до того ж, відстань – не перешкода. У жовтні проводитимуться вибори до Білоцерківської ОТГ. До громади відходять дотичні до міста села – Шкарівка, Терезине. Місто набуде додаткової інфраструктури та земельних ділянок, де можна залучити інвесторів і розбудовувати. Наше місто економічно потужніше багатьох обласних центрів держави, типу Луцька, Рівного, Хмельницького, тому що в нас збереглася промисловість, будуються нові заводи прямо зараз. 

Керівник Офісу реформ в Київській області, депутат Київської обласної ради Володимир Удовиченко вважає це рішення "подарунком" під вибори, хоча не заперечує – Київщині потрібен адміністративний центр. 

Звернення Білої Церкви – суто політичне і організоване "під вибори". Свого часу разом з депутатами Верховної Ради минулого скликання я очолював розробку проєкту закону про київський столичний регіон з відповідними змінами до закону про столицю України. Зараз розглядаються зміни до цього ж закону із новітніми вкрапленнями. Але, на превеликий жаль, у минулому законі пристоличний регіон був визначений лише кількома реченнями. І найголовніше, що Київ одержує преференції за виконання столичних функцій, а Київщина – ні. Хоча регіон також виконує подібні столичні функції. На його території розміщується багато офісів, є туристичні маршрути, бази відпочинку для зарубіжних гостей. Але він відстає за інфраструктурою від Києва. Тому було би справедливо, якби Київщина також мала відповідні преференції та адміністративний центр, щоб нарешті завершити всі ці багаторічні диспути. І адмінцентром пристоличної області є саме місто Київ. Якщо це буде не так, то буде порушено багато різних принципів територіальної організації влади, планування, розвитку та співпраці територій. І тут має бути задіяна не лише теорія використання практики європейських країн у рамках агломерації, а співробітництво тергромад на рівноправних умовах з відповідними угодами. Основою цієї агломерації має стати відповідний закон, а не просто об’єднання всіх ресурсів. Має прийти розуміння, що Київщина має свій центр і всі структури розміщені саме у Києві, і вона не зазіхає на функції, повноваження Києва, як столиці держави. У передвиборчий період слідом за Білою Церквою можуть розпочати говорити про адмінцентр Бровари, Бориспіль чи Вишгород. Але це вже зовсім інше питання. Тоді взагалі потрібно буде розпочинати розглядати зміни меж областей. А це взагалі сьогодні не потрібно і несе конституційну загрозу. Не на цьому потрібно сьогодні зосереджувати увагу. Найголовніше, що має братися до уваги – це рівень та якість життя населення, – зауважив Удовиченко.

Зазначимо, що 7 листопада на позачерговій сесії депутати Білоцерківської міськради прийняли рішення "дати згоду на добровільне приєднання" Дроздівської сільради до Білоцерківської ОТГ.

У травні Кабінет Міністрів затвердив Перспективний план формування територій громад, де у числі громад Київської області є Білоцерківська ОТГ. У її складі затверджені Вільнотарасівська, Глушківська, Дроздівська, Пилипчанська, Храпачівська, Томилівська, Сидорівська, Піщанська, а також Терезинська та Шкарівська сільради. 

В липні депутати Верховної Ради затвердили новий адміністративно-територіальний устрій України. Місто Біла Церква стало одним із семи нових адміністративних центрів Київщини. Білоцерківський район було затверджено у складі міської Білоцерківської, Узинської, Сквирської, Таращанської, Тетіївської, селищної Володарської, Гребінківської, Ставищенської, Рокитнянської та сільської Ковалівської, Маловільшанської, Медвинської, Фурсівської територіальних громад.

Варто зазначити, що про перенесення адміністративного центру столичного регіону в одне з міст області серйозно заговорили в 2010-му році після приходу до влади губернатора Анатолія Присяжнюка. На статус столиці регіону претендувало, зокрема, місто Вишгород. Населений пункт три рази брав змагання "Формули-1" на воді, проведенням яких дуже пишався Анатолій Присяжнюк. Як похвалу місцевій владі губернатор не раз обіцяв Вишгороду столичний статус.

Одним з можливих міст для розміщення адмінцентру також називали Бориспіль. У 2011 році адміністрація столичного регіону повідомляла, що в своєму виборі нової столиці зупинилася на місті Ірпінь. Столичні амбіції обіцяли Білій Церкві і навіть Вишневому, однак інших, крім чиновницьких слів, зрушень в цьому напрямку не велося.

В останній раз про перенесення столиці області говорили у 2019 році. Під час представлення губернатора Київщини, президент Володимир Зеленський запропонував йому вивести офіс обладміністрації з Києва.

Нагадаємо, що в навчальних закладах Київщини в рамках "Програми поводження з твердими побутовими відходами у Київській області на 2017-2020 роки" реалізовується екологічний проєкт впровадження роздільного збирання відходів.

Читати "Моя Київщина" у Telegram