#

Через місяць набудуть чинності чергові положення мовного закону

17.06.2022 10:33
Через місяць набудуть чинності чергові положення мовного закону
Фото з мережі інтернет

Рівно за місяць, 16 липня 2022 року, частина друга та шоста статті 27 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” набудуть чинності

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на допис омбудсмена.

Положення регламентують використання державної мови в мережі Інтернет та мови інтерфейсів комп'ютерних програм, встановлених на товарах. 

Це означає, що з 16 липня 2022 року:

  • будь-який товар, на якому встановлено комп’ютерну програму, повинен бути “локалізований” для реалізації в Україні. На товарі має бути українськомовний інтерфейс;
  • усі інтернет-ресурси (вебсайти, сторінки в соцмережах, ютюб-, вайбер-, телеграм-канали, мобільні застосунки тощо), які використовуються в якості інтернет-представництв суб’єктів господарювання, зареєстрованих в Україні, повинні мати основну версію українською мовою за замовчуванням.

Тарас Кремінь зазначає:

Варто наголосити, що суб’єкти господарювання, які здійснюють обслуговування українських споживачів в мережі інтернет (інтернет-магазини, інтернет-каталоги тощо) вже з 16 січня 2021 року зобов’язані розміщувати на відповідних інтернет-ресурсах інформацію про товари та послуги державною мовою. Однак, відтепер вони зобов’язані мати повноцінну версію українською мовою, яка має бути основною (містити максимальний обсяг інформації) та завантажуватися за замовчуванням”.

Відсутність українськомовної версії після 16 липня 2022 року може означати свідоме порушення вимог закону про державну мову. 

Нагадаємо, що депутати Європарламенту проголосували за те, щоб рекомендувати дати Україні статус кандидата на вступ до ЄС.

Читати "Моя Київщина" у Telegram