#

Число загиблих бучанців унаслідок російського вторгнення щодня зростає, – мер Анатолій Федорук

07.04.2022 15:23
Число загиблих бучанців унаслідок російського вторгнення щодня зростає, – мер Анатолій Федорук
Фото з мережі Інтернет

Очільник Бучі Анатолій Федорук розповів журналістам, що відбувалося в місті під час російської окупації

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на DW.

Розташоване під Києвом місто Буча, де після відходу армії РФ залишилися на дорогах тіла розстріляних городян, братські могили із закатованими людьми та знищена інфраструктура, поступово повертається до життя. Про те, що зараз відбувається у Бучі, розповів мер міста Анатолій Федорук.

Анатолій Федорук зазначив, що же четвертий день фахівці займаються зачисткою міста від диверсантів та мінування, небезпечних елементів. Комунальники відновлюють критичну інфраструктуру, насамперед займаються постачанням електрики, газу, води. Крім цього, у місті активно вирішують питання гуманітарної допомоги. Оскільки газу та світла немає, придбали тисячу газових балонів та газових плит, створили локальні центри приготування їжі. 

Анатолій Федорук розповів, що до російського вторгнення в Бучі було 50 тисяч городян. Загалом у громаді, куди входять і навколишні села, – 67 тисяч людей. Сьогодні в Бучі живуть 3 700 людей, але це число потроху зростає, адже повертаються фахівці з критичної інфраструктури. В інших населених пунктах громади чисельність зменшилась на 30%. 

Керівник міста сказав:

Учора я був у Воздвиженці – це найвіддаленіший старостинський округ. Там із 1780 жителів села під окупацією залишалися 760. Там, на превеликий жаль, шість мирних жителів було розстріляно російськими окупантами. Але люди підтримували одне одного, передавали продукти, ліки та пережили окупацію.

Число загиблих. Станом на вечір 6 квітня було 320 цивільних. Із тілами зараз працюють фахівці-криміналісти, правоохоронці, але кількість виявлених тіл зростає з кожним днем. Тому що загиблих виявляють у приватних садибах, парках, скверах, де була можливість, коли не було обстрілу, прикопувати тіла. Майже 90% загиблих - це кульові поразки, а не осколкові.

У Бучі виявлено три місця масових поховань: це територія підприємства "Украгропостач", де російські окупанти скидали, як дрова, тіла людей із зав'язаними руками. А ще - вулиці Вокзальна, Яблунська та дитячий табір "Променистий", де теж знайшли людей із зав'язаними руками та кульовими поразками.

Наразі представники Міжнародного кримінального суду та українські органи задіяні в процес встановлення особи кожного розстріляного. Найголовніше, за словами Анатолія Федорука, – притягнути до відповідальності злочинців.

Списки загиблих обов'язково будуть оприлюднені після встановлення імен громадян Бучанської громади та сусідніх громад, які проїжджали через Бучанщину та були розстріляні. Наразі працюють правоохоронні органи.

Мародерство. Нацполіція патрулює кожну вулицю, і фактів мародерства у місті немає. У наших громадян після пережитого навіть у думках не може бути такого.

Кількість зруйнованих будинків. Відповідні фахівці зараз оглядають приватні будинки, але поки що без деталізації. 112 приватних будинків зруйновано вщент і не підлягають відновленню, ще близько сотні пошкоджено. Крім того, 18 багатоквартирних будинків отримали серйозні пошкодження і вигоріли в результаті артилерійських обстрілів. Два з них не підлягають відновленню.

Нагадаємо, що Президент Польщі Анджей Дуда в інтерв’ю CNN назвав дії росії в Бучі та в Україні загалом геноцидом та вважає, що Європа має поставити путіну жорсткі вимоги.

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: