#

Чорнобиль та Фукусіма співпрацюють для пошуку відповідей на глобальні питання

17.03.2021 15:55
Чорнобиль та Фукусіма співпрацюють для пошуку відповідей на глобальні питання
Фото з мережі Інтернет

Уряд Японії висловив зацікавленість в обміні досвідом та інформацією щодо уроків пом’якшення наслідків ядерної катастрофи в Україні

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на сторінку "Державне агентство України з управління зоною відчуження" у Facebook.

Дві аварії на атомних станціях у світі були кваліфіковані за найвищим, сьомим, рівнем небезпеки за міжнародною шкалою ядерних подій INES: аварія, що сталась у квітні 1986 року на Чорнобильській атомній станції, та аварія на атомній станції Фукусіма-1 11 березня, 10 років тому.

За словами Голови ДАЗВ Сергія Костюка, підписання у квітні 2017 року та реалізація на території зони відчуження українсько-японського проєкту технічного співробітництва "Покращення радіаційного контролю навколишнього середовища та законодавчої бази в Україні для екологічної реабілітації радіоактивно забруднених територій", у рамках програми "Наукове і технологічне партнерство в інтересах сталого розвитку" (SATREPS), стало яскравим свідченням обміну досвідом ліквідації наслідків Чорнобильської аварії і аварії на АЕС Фукусіма-1, систематизації отриманих практичних знань, а також їх застосування для подолання наслідків аварії як у зоні відчуження, так і на Фукусімі.

Наразі реалізується черговий етап проєкту "SATREPS", розрахований до 31 березня 2022 року, у рамках якого, зокрема, на луках і лісових насадженнях зони відчуження відібрано та облаштовано дослідні ділянки для вивчення поверхневого стоку на різних слідах радіоактивних випадінь з різною щільністю забруднення ґрунту та фізико-хімічними формами радіонуклідів.

У рамках проєкту здійснюється постачання сучасного наукового та моніторингового обладнання, що істотно підвищує спроможності українських учасників виконувати моніторингові та наукові дослідження.

Також нагадаємо, що на базі Чорнобильського заповідника відкрили еколого-освітній інформаційний центр "Екологічний простір".

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: