#

ДАБІ офіційно ліквідовано, - ексголова КОДА Чернишов

15.09.2021 19:30
ДАБІ офіційно ліквідовано, - ексголова КОДА Чернишов
Олексій Чернишов

Міністр розвитку громад та територій України та ексголова КОДА Олексій Чернишов заявив, що Державна інспекція архітектури та містобудування була створена не на заміну Державній архітектурно-будівельний інспекції, а як принципово новий орган виконавчої влади

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на "Укрінформ".

Чернишов наголосив:

ДІАМ - це не заміна ДАБІ. Це повністю новий орган, з новою структурою, новими повноваженнями та новими принципами роботи.

Він пояснив, що ДАБІ з 15 вересня офіційно припиняє виконувати свої повноваження, 100% співробітників органу буде звільнено.

За словами міністра, у новоствореній ДІАМ не працює і не будуть працювати ті люди, які до цього працювали у ДАБІ.

Чернишов зазначив, що реформа містобудівної галузі, частиною якої стало створення ДІАМ, базується на трьох основних принципах — лібералізації, цифровізації та посиленні відповідальності. Зокрема, в Україні процес отримання дозволів вже повністю переведений у "цифру" і для цього не потрібно контактувати з посадовцями. Якщо ж забудовник має відповідним чином оформлену земельну ділянку та правильно оформлений проєкт, він має право будувати на цій ділянці без дозволу. Потрібно лише у декларативний спосіб повідомити державу про старт будівництва. Також у Єдиній державній системі у сфері будівництва запроваджено механізм прийняття рішення про проведення перевірки без участі чиновника.

Урядовець нагадав, що реформа містобудування передбачає запровадження кримінальної відповідальності за порушення під час будівництва. Наприклад, якщо забудовник будує з порушенням затвердженого архітектурного проєкту, то відповідальність за ці порушення окрім забудовника також нестимуть генеральний підрядник, виконроб та інші.

Очільник Мінрегіону зауважив, що Верховна Рада має найближчим часом ухвалити відповідні законопроєкти у другому читанні і таким чином остаточно завершити реформу містобудування в Україні.

Нагадаємо, що від банку KfW фонд сприяння молодіжному житловому будівництву отримав перший транш у розмірі 5 млн євро на кредитну програму "Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб".

Читати "Моя Київщина" у Telegram