#

Децентралізація – це можливість зробити в рази більше, — мер Вишневого Ілля Діков

15.10.2020 17:23
Децентралізація – це можливість зробити в рази більше, — мер Вишневого Ілля Діков
Ілля Діков

Під час онлайн дискусії, яку організував Центр соціально-політичного аналізу "Реформи" міський голова Вишневого Ілля Діков заявив, що децентралізація повноважень та фінансів надасть можливість об’єднаним територіальним громадам суттєво збільшити будівництво та реконструкцію соціальних, транспортних та комунальних об’єктів

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на "Українські новини".

На думку учасників дискусії, одним із ключових плюсів децентралізації державного управління та фінансів є збільшення можливостей об’єднаних територіальних громад.

По-перше, до цього призведе  делегування до ОТГ функцій районних та обласних рад в сфері медицини, освіти, транспорту, - констатував директор Інституту соціально-політичного проектування "Діалог" Андрій Миселюк.

Окрім цього, міський голова Вишневого зазначив, що поєднання ресурсів призведе до ефекту синергії. На його думку, більш значний ресурс, що будуть мати громади, об’єднавшись, дозволить сконцентруватися на побудові значущих для мешканців соціальних, інфраструктурних та комунальних об’єктів.

Крім того, що в радах ОТГ буде більше повноважень та фінансів, вони будуть самі визначати, які школи, дитячі садки будувати. Більше того, буде можливість сконцентруватись на реалізації дійсно масштабних проектів, які потребують мешканці, - підкреслив Ілля Діков.

Наприклад, у Вишневому уже є розроблені проекти реконструкції шкіл №4 та №2, проєкти будівлі нової міської лікарні, міського палацу культури та мистецтв. Йде підготовка спільного проекту з Північною екологічною фінансовою корпорацією NEFCO щодо модернізації системи теплопостачання та підвищення енергоефективності. Також планується будівництво шляхопроводу над залізничними коліями для того, щоби з’єднати Північну та Південну сторону міста.

Велика кількість планів на майбутнє не означає, що ми зараз сидимо склавши руки. 1 вересня ми відкрили новий корпус ДНЗ "Яблунька", на днях відкриваємо також старий після капітальної реконструкції. Розпочинаємо капітальний ремонт ДНЗ "Намистинка" із збільшеннями кількості дитячих груп майже в два рази. Прямо зараз ведеться будівництво нового резервуару питної води, - каже Ілля Діков.

В ході онлайн дискусії експерти зауважили, що з різних причин не кожна ОТГ може реалізувати масштабні проєкти. Однак за словами нардепа Дубінського, у Вишневому останніми роками збільшено кількість місць у дитсадках та школах, добудовано та введено в експлуатацію школу №1, збудовано та введено в експлуатацію нову сучасну дитячу поліклініку, реконструйовано та відкрито приміщення РАГСу, облаштовано більше 10 скверів та побудовано сучасні парки, реконструйовано та розширено головні дороги з міста до Києва, проведено капітальний ремонт прибудинкових територій.

За словами Вишнівського міського голови Іллі Дікова, якщо раніше бюджет міста складав біля 280 млн грн, то за підрахунками експертів після впровадження децентралізації об’єднаний кошторис міста та села Крюківщина сягне близько 700 млн.

У плані розвитку інфраструктури та комфортних умов життя зробити можна буде в рази більше,- резюмували учасники дискусії кейс Вишнівської ОТГ.

Нагадаємо, що 9 жовтня в місті Вишневе зникла 15-річна Анна Мординська.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: