#

Депутат Гостомельської ради Черінська відбулася штрафом за отримання солідного хабара (ВІДЕО)

18.04.2018 05:21
Депутат Гостомельської ради Черінська відбулася штрафом за отримання солідного хабара (ВІДЕО)

Депутату Гостомельської селищної ради Наталія Черінська, яку правоохоронці затримали під час отримання хабаря, Ірпінський міський суд замість позбавлення волі присудив 25 тис грн штрафу  

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням "Громаду Приірпіння".

Зазначається, що депутату Гостомельської ради Наталії Черінській суд присудив штраф за хабар. Суддя Ірпінського суду Віталій Кафтанов ухвалив сплатити штраф у розмірі 1500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що дорівнює 25 500 грн.

Також суддя повідомив про зняття арешту з майна Черінської, повернення їй закордонного паспорту, золотих прикрас, коштів та телефону. ошти, які були вручені Черінській як хабар, Кафтанов постановив повернути СБУ, а хабар у вигляді автівки, вартість якої біля 100 тис грн – повернути підприємцю.

На початку засідання представник прокуратури міста Києва № 5 Володимир Вербановський, який представляв сторону звинувачення, заявив клопотання про підписання з Черінською угоди про визнання вини.

У прокуратірі міста Києва повідомили, що Черінську визнали судимою та можуть позбавити депутатства.

"На сьогоднішньому засіданні жінка-депутат повністю визнала свою вину, отримала обвинувальний вирок за ч. 2 ст 369-2 КК України та покарання в межах санкції цієї статті. У суді вона повністю визнала свою вину в одержанні неправомірної вигоди за вплив на прийняття рішення. Відтак за наслідками засідання суд затвердив угоду про визнання винуватості та призначив у якості покарання максимальний розмір штрафу у сумі 25 500 грн. При цьому суд врахував не лише беззаперечне визнання нею вини, а й відсутність обтяжуючих обставин та наявність пом’якшуючих, серед яких щире каяття, наявність двох неповнолітніх дітей, а також те, що злочин був вчинений обвинуваченою вперше", – повідомляє прес-секретар прокуратури міста Києва Надія Максимець.

Також у прокуратурі повідомили, що принцип невідворотності покарання у даному випадку не порушений, оскільки особа, в діяннях якої є склад злочину, понесла за це кримінальну відповідальність. Крім того, після набрання вироком законної сили на засуджену будуть розповсюджені і інші негативні кримінально-правові наслідки, зокрема, у вигляді судимості. Ч. 2 ст. 5 ЗУ "Про статус депутатів місцевих рад" передбачає, що повноваження депутата місцевої ради можуть бути припинені достроково за рішенням відповідної ради у зв’язку, серед іншого, із набранням законної сили обвинувального вироку. У свою чергу прокуратурою буде ініційовано винесення на розгляд селищної ради цього питання.

Черінська повністю визнала свою вину, зізналася, що отримала хабар у підприємця за встановлення мафів з продажу хлібо-булочних виробів у Гостомелі. Також, в ході засідання з’ясувалося, що Черінська обіцяла підприємцю сприяння у встановленні МАФів як секретар бюджетної комісії та депутат, яка наближена до голови ради Юрія Прилипка. Останнього, як відомо, судять за шахрайство.

Прокуратура також передала судді матеріали справи, серед яких позитивні характеристики з місця роботи, місця проживання та Гостомельської селищної ради. Остання написана секретаркою ради Оленою Кислицею.

На питання журналістів, яке покарання прокуратура вимагає для Черінської, Вербановський відповідати відмовився, сказав лише, що журналісти все почують під час зачитування вироку. Також представник прокуратури сказав, що йому не відомо про участь Черінської в бійці в барі "Зима", під час якої одному з нацгвардійців вибили око.

Адвокат Черінської вимагав заборонити в суді зйомку, оскільки, за його словами, це порушує право на приватне життя його підзахисної.

Черінська підтримала клопотання свого захисника й додала, що її діти – 2002-го та 2008-го року народження мають доступ до Інтеренету, читають написане журналістами, які, за її словами, перекручують інформацію й через це останнім часом сплять з ввімкнутим світлом.

Суддя заборонив журналістам здійснювати зйомку станіонарними засобами але дозволив знімати на портативні камери та телефони. Судове засідання, яке розпочалося близько 10-ї години ранку, тривало менше години. Більше 4-х годин Кафтанов перебував у нарадчій кімнаті.

Після оголошення вироку Вербановський повідомив журналістам, що вирок відповідає закону, а штраф 1,5 тис грн неоподаткованих мінімумів максимальний для даного правопорушення.

Нагадаємо, жінку затримали 26 грудня минулого року після одержання другої частини неправомірної вигоди у вигляді автомобіля та 5 тисяч гривень. Перша частина хабаря складала 2 тисячі доларів США та була одержана зловмисницею у листопаді минулого року.

Відомо, що саме ці кошти допомагала Черінській переховувати депутатка, викладач Інституту журналістики Тетяна Шальман.

"Дії зловмисниці кваліфіковано за ч. 2 ст. 369-2 КК України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди для себе чи третьої особи за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави, або пропозиція чи обіцянка здійснити вплив за надання такої вигоди)", – повідомляють у прокуратурі.

Санкція статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк до 5 років.

Як відомо, Черінська нещодавно фігурувала в історії з стріляниною в барі "Зима". Тоді її відзначили як людину, що спровокувала конфлікт. Внаслідок перестрілки один з нацгвардійців втратив око.

Поліція Ірпеня досі розслідує цю справу. Один з учасників кронфлікту, – рідний брат Черінської Віталій, здав до поліції зброю, з якої стріляв.

Черінська є ведучою програми "Говорить Гостомель", в якій рекламує діяльність місцевої влади та селищного голови екс-регіонала Юрія Прилипка.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: