#

Держаудитслужба при перевірці Бородянської МТГ зафіксувала шкоду, завдану довкіллю

22.01.2024 15:50
Держаудитслужба при перевірці Бородянської МТГ зафіксувала шкоду, завдану довкіллю
Фото з місця події

У Бородянці на Київщині роками вивозили сміття на місцевий полігон у с. Нове Залісся, який не призначений для зазначених цілей

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на пресслужбу Держаудитслужби України.

Комунальне підприємство КО БСР "Благоустрій-Бородянка", що використовує полігон, не мало та досі не має всіх необхідних дозвільних документів для здійснення господарської діяльності із захоронення твердих побутових відходів. Цей факт було встановлено під час аудиту Бородянської міської територіальної громади, що проводилася  Держаудитслужбою.

З’ясувалося, що полігон не обладнаний необхідними засобами для утилізації відходів та не отримав відповідного висновку з оцінки впливу на довкілля. Це несе загрозу не лише довкіллю, а й здоров’ю мешканців громади, оскільки є ризики потрапляння інфільтратів у ґрунтові води, річки та місцеві криниці.

КО БСР "Благоустрій-Бородянка" майже три роки вивозило та приймало сміття на місцевий полігон, також не маючи офіційних тарифів на цю діяльність. Але воно здійснювало оплату різним компаніям за послуги вивезення (транспортування) твердих побутових відходів на власний полігон.

Таким чином, бездіяльність посадових осіб КО БСР "Благоустрій-Бородянка" призвела до незаконного розміщення твердих побутових відходів іншими компаніями, які отримали понад 3,64 млн грн доходу, на комунальній землі.

Наразі фахівці Державної екологічної інспекції Столичного округу проводять оцінку шкоди, завдану довкіллю Бородянській селищної громади.

Нагадаємо, що у Бородянці пройшла нарада, де обговорили питання реалізації експериментального проєкту з розвитку інфраструктури.

Читати "Моя Київщина" у Telegram