#

До річниці Чорнобильської трагедії з'явилася пам'ятна монета

26.04.2024 17:57
До річниці Чорнобильської трагедії з'явилася пам'ятна монета
Фото з мережі інтернет

Сьогодні, 26 квітня, в 38-му річницю катастрофи на ЧАЕС, Нацбанк увів в обіг пам’ятну монету "Чорнобиль. Відродження. Лелека чорний"

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на пресслужбу НБУ. 

Номінал пам’ятної монети, виготовленої з нейзильберу, становить 5 гривень. Тираж – 40 000 шт. (у тому числі 20 000 шт. у сувенірній упаковці). 

 В НБУ пояснили, чому для зображення на монеті використали лелеку чорного:

Лелека чорний – рідкісний птах, який став одним із своєрідних символів відродження життя в Чорнобильській зоні. Це один із двох видів лелек, що зустрічається у фауні України. Оселяється переважно біля лісових озер чи лісових боліт. На відміну від білого лелеки, цей птах – дуже обережний та намагається уникати людей, тому представників його виду побачити можна дуже рідко. Лелека чорний занесений до Червоної книги України та Європейського червоного списку, охороняється Бернською і Боннською конвенціями. Наразі його популяція на території Чорнобильського заповідника зростає. Це свідчить про відновлення екосистеми регіону, та про те, що заповідник стає осередком біорізноманіття навіть в умовах радіаційного забруднення.

Придбати монету можна буде  відсьогодні в інтернет-магазині нумізматичної продукції НБУ. Також монети по мірі їхнього відвантаження Банкнотно-монетним двором НБУ, поступово реалізовуватимуться і банками-дистриб’юторами – АТ АБ "УКРГАЗБАНК", АТ "АБ "РАДАБАНК", АТ "ТАСКОМБАНК", АТ КБ "ПриватБанк".

Нагадаємо, що Президент Володимир Зеленський в роковини Чорнобильської катастрофи закликав світ тиснути на Росію, аби вона повернула під український контроль Запорізьку атомну електростанцію.

Читати "Моя Київщина" у Telegram