#

До роковин Чорнобильської трагедії у Прип’яті презентують виставку техніки (ФОТО)

23.04.2021 09:06
До роковин Чорнобильської трагедії у Прип’яті презентують виставку техніки (ФОТО)
Фото з місця події

26 квітня у Прип’яті відкриють виставку просто неба до роковин 35-их роковин Чорнобильської катастрофи

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на сторінку "Міністрерство захисту довкілля та природних ресурсів України".

Зазначимо, що експонати виставки, – це не просто стара техніка, це 20 металевих свідків подій 1986 року.

До ліквідації наслідків Чорнобильської аварії долучали багато різної за призначенням та потужністю техніки. Її використовували в роботі на ЧАЕС для перевезення вантажу, людей, а також дезактивації вулиць та будівель Прип’яті.

Роботів, спеціальну дистанційно керовану техніку залучали там, де через радіаційне випромінювання не могла перебувати людина. Проте навіть техніка не завжди могла впоратись. Адже рятувальні роботи проводилися під впливом сильного радіоактивного випромінювання. Усю заражену та відпрацьовану техніку відправляли в могильник відходів чи відстійник радіоактивної техніки.

Аби втілити у життя цей проєкт, фахівці ДАЗВ доклали чимало зусиль. Спеціальну техніку доставили з майданчиків ЧАЕС, міст Прип’ять та Чорнобиль. Організатори провели дозиметричну перевірку експонатів, щоб упевнетися, що рівні опромінення дозволяють проводити екскурсії.

Серед найцікавіших експонатів:

  • установка місцевого провітрювання на базі БелАЗ 7548, яку використовували у дезактивації території зони відчуження;
  • інженерна машина розгородження ІМР-2;
  • розвідувальна хімічна машина "Кашалот";
  • автомобільна розливна станція АРС-14.

Нагадаємо, що у Яготинському історичному музеї оформили виставку світлин ліквідаторів наслідків аварії на  Чорнобильській АЕС "Поріс чорнобилем Чорнобиль –  бідою нашою поріс".



Читати "Моя Київщина" у Telegram