#

ДТЕК планує побудувати інфраструктуру "розумних" електромереж Smart Grid на Київщині

22.06.2023 21:00
ДТЕК планує побудувати інфраструктуру "розумних" електромереж Smart Grid на Київщині
Фото з мережі Інтернет

Група ДТЕК оголосила про свій план побудувати першу в Україні інфраструктуру "розумних" електромереж Smart Grid у Київській області

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на пресслужбу ДТЕК.

Це анонсували під час Ukraine Recovery Conference, що відбулася у Лондоні. Метою цього проєкту є реконструкція енергетичної інфраструктури, щоб забезпечити надійне та стійке енергопостачання та сприяти енергетичній трансформації України.

Енергетична інфраструктура Київської області, де працює ОСР ДТЕК Київські регіональні електромережі, зазнала значних пошкоджень під час окупації навесні 2022 року та вдруге після жовтня 2022 року, коли росія цілеспрямовано атакувала українську цивільну енергетичну інфраструктуру. Після того, як українські війська у квітні 2022 року звільнили Київську область, більше 1000 енергетиків ДТЕК Мережі всього за 45 днів відремонтували 10 тис км мереж та більше 3 тис трансформаторів для того, щоб оперативно відновити світло. Проте мережа все ще потребує масштабного ремонту та серйозної модернізації, щоб забезпечити надійність та безперебійність, а також, щоб привести її до сучасних європейських стандартів.

Для реалізації цього амбітного плану, Група ДТЕК планує залучити фінансування в розмірі 2,4 мільярда євро протягом 10 років. Запропонований план включає будівництво 20 000 км нових повітряних та підземних кабелів, 250 підстанцій, 6 000 трансформаторів та встановлення майже мільйона "розумних" лічильників.

У результаті середній час відключення електроенергії на рік зменшиться з 1 500 до 100 хв (SAIDI), а технологічні втрати знизяться у 3 рази – з 14% до 5%, всі клієнтів отримають розумні лічильники, що сприятиме ощадливому споживанню та мінімізації витрат.

Серед ключових переваг інфраструктури "розумних" мереж Smart Grid можна виділити наступні:

  • стійкість інфраструктури мережі, яка продовжує працювати навіть у разі пошкодження або руйнування одного сегменту;
  • готовність до розвитку ВДЕ, розподіленої генерації, storage систем та зеленого енергопереходу;
  • технологія Digital Twin ("Цифровий близнюк"), що дозволяє моделювати та прогнозувати, як буде функціонувати модернізована мережа;
  • гнучка система, що допомагає споживачам ставати постачальниками завдяки електроенергії, згенерованій на домашніх сонячних панелях або завдяки використаним автомобільним акумуляторам.

ДТЕК Мережі планує протестувати нову концепцію мережі протягом трирічного пілотного етапу в енерговузлі Ірпінь-Буча-Бородянка, який зазнав найбільших руйнувань в лютому 2022 року. Компанія має намір залучити необхідне для "пілоту" фінансування у розмірі 145 мільйонів євро.

Нагадаємо, що "Укрзалізниця" вводить в експлуатацію оновлений електропоїзд на маршруті Київ — Біла Церква.

Читати "Моя Київщина" у Facebook