#

Екс-голова Київської ОДА розглядається на посаду голови уряду

25.07.2023 14:30
Екс-голова Київської ОДА розглядається на посаду голови уряду
Олексій Чернишов

Екс-голова Київської ОДА Олексій Чернишов розглядається на посаду голови уряду

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на "Главком".

В останній квартал 2023 року Україна увійде з новим урядом. Інформація про це звучить з багатьох джерел. Хвилі чуток про зміну прем’єра та ротацію Кабміну здіймаються регулярно.

При цьому звучать різні імена наступників нинішнього глави уряду. З цих прізвищ вже можна скласти топ-5 претендентів: Олександр Кубраков, Ростислав Шурма, Оксана Маркарова, Михайло Федоров та Олексій Чернишов.

Останній з цього списку, Олексій Чернишов, раніше був керівником ринку Барабашово, екс-топ-менеджером концерну АВЕК Олександра Фельдмана.

Чернишов не має зрозумілих широкому загалу досягнень на посадах, які він обіймав у владі. Сторінка Чернишова у Вікіпедії повідомляє, що той з початку своєї політичної кар'єри провів одну з найуспішніших реформ – реформу децентралізації, а також реформу державного регулювання у будівництві.

Реформа децентралізації була дійсно успішна, тільки роль у цьому процесі Чернишова була сміливою гіпотезою. А от реформа "державного регулювання у будівництві", а саме створення ДІАМ замість ДАБІ у березні 2020 викликало на будівельному ринку справжній колапс, коли видача дозвільних документів зупинилася і величезна галузь просто завмерла більш ніж на пів року. У грудні 2020 Кабмін визнав провал реформи, відновивши дію постанови від 2011 року. Лише наприкінці 2021 року ДІАМ ледве запрацювала. 

Чернишов вважається відданою президенту людиною. Однак тінь Ігоря Коломойского супроводжує його з моменту призначення головою Київської ОДА. Ця посада була звільнена для Чернишова не в останню чергу завдяки медійній роботі нардепа Олександра Дубинського проти попередника – Михайла Бно-Айріяна. А боротьба за контроль над націоналізованою "Укранафтою", де позиція Чернишова співпала з інтересами Коломойського, ще раз продемонструвала, що він не випадкова людина у трудовій біографії Чернишова.

На чолі "Нафтогазу" Олексія Чернишова наразі показав поки що лише рекордні вимоги щодо отримання компенсації у 327 млрд грн. Цю вимогу Мінфін назвав головним бюджетним ризиком 2023 року. А попереду новий опалювальний сезон, який може бути щонайменше таким же складним, як і минулий.

Можливо, контрольним челенджем для прем'єрського майбутнього Чернишова стане збереження доходів від транзиту російського газу. Вірогідність відмови від українського транзиту вже була заявлена. Наразі транзит російського газу українськими трубами приносить державі не менше $1,2 млрд доходу у валюті.

Нагадаємо, що екс-заступник голови Київської ОДА причетний до "мутних" схем у партії Президента Зеленського.

Читати "Моя Київщина" у Telegram