#

Екс-голова Київської ОДА виявився причетним до "мутних схем" при відбудові деокупованих територій (ВІДЕО)

03.08.2023 08:35
Екс-голова Київської ОДА виявився причетним до "мутних схем" при відбудові деокупованих територій (ВІДЕО)
Олексій Кулеба

Екс-голова Київської ОДА Олексій Кулеба опинився причетним до "мутних схем" при відбудові деокупованих територій

Про це повідомляє інформаційний портал " Моя Київщина " із покликанням на  розслідування  BIHUS.Info.

Журналісти зазначають, що "Велика відбудова" Київщини перетворилася на відвертий схематоз, а сотні мільйонів отримали компанії зі сумнівними зв'язками та репутацією. Деокуповані міста та села "відбудовують" фірми зі шлейфом кримінальних справ, зв'язком з чиновником-сепаратистом і навіть куплені на OLX. А вибирали їх найчастіше без конкурсів, за невідомими критеріями та "усними домовленостями". Вони проаналізували декілька компаній, що отримали мільйони на відбудову, і знайшли багато цікавого, зокрема, і зв'язки із заступником керівника ОП Олексієм Кулебою.

Мова йде про один із найбільших підрядів на відбудову, що становить понад 250 млн грн, у Бучі, Гостомелі та інших населених пунктах Київщини. Його отримала компанія "Nidkom", у якій прослідковується слід самого Олексія Кулеби. 

Фірма  "Nidkom"  раніше отримувала великі підряди на ремонт лікувальних закладів Києва, а ЗМІ пов'язували її з першим заступником Віталія Кличка у КМДА Миколою Поворозником. Проте нині його слідів журналістам тут знайти не вдалося.

Також орієнтовно 40 млн грн від Київської ОДА за часів Кулеби отримала компанія "Ласт Буд Кепітал". Вона з іншими фірмами, створеними пов'язаними між собою особами, фігурують у кримінальних провадженнях, що стосуються фіктивності, ухилення від сплати податків та підробки документів.

Підрядів ще на 40 млн грн на відбудову Бучі отримала компанія з помилкою у назві "Булівельна компанія "Відбудова". Помилку журналісти пояснюють тим, що фірму поспіхом реєстрували юристи, виставили її на OLX і одразу після купівлі новими власниками вона отримала перші замовлення. Bihus з'ясував, що директор підприємства Борис Лісовський працював у КП "Київблагоустрій", де працював Тімур Ткаченко – колишній бізнес-партнер Олексія Кулеби, який нині є заступником очільника ОП, але у 2022-му був керівником Київської ОВА, яка курувала процес відбудови та сама долучалася до роздачі підрядів. Раніше Кулеба також і особисто був причетний до роботи "Київблагоустрою", очолюючи профільний департамент КМДА.

Сам же Олексій Кулеба заявив, що кримінальними шлейфами підрядників повинні займатися правоохоронці, що КОДА не було відомо про долю компаній, які фігурували в провадженнях, що підрядників намагалися обирати серед місцевих бізнесменів, а також що він особисто жодних переговорів і домовленостей не мав.

Нагадаємо, що журналісти-розслідувачі "зайнялися" питаннями розкрадань на відбудові Київщини.

Читати "Моя Київщина" у Facebook