#

Фермерка з Київщини поділилася досвідом у розвитку ягідного бізнесу

24.06.2025 10:38
Фермерка з Київщини поділилася досвідом у розвитку ягідного бізнесу
На Київщині розвивають ягідний бізнес

Ірина Барзо, фермерка із Київщини та співвласниця господарства, що незабаром буде зареєстровано як торгова марка "Ягідна сторона життя", поділилася досвідом та баченням розвитку ягідного бізнесу

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на "Agronews.ua".

Її господарство наразі обробляє 4 гектари ягідних культур, з яких 3 гектари відведено під суницю, а решта — під інші культури. Ірина Барзо спростовує поширену думку про те, що немає сенсу вирощувати суницю на площі менше 2 гектарів через нібито низьку рентабельність. Вона наголошує, що для початківців набагато доцільніше починати з менших площ – 0,3-0,5 гектара. Це дозволить набути досвіду, зрозуміти специфіку вирощування та мінімізувати потенційні втрати, які в разі невдачі на 2 гектарах можуть сягати мільйонів гривень.

Щодо технологій, я б радила початківцям добре розібратися у цьому, перш ніж розпочинати, адже це дуже складно. Проте, найголовніше — це розуміти, куди буде реалізовуватися продукція. Якщо це внутрішній ринок — це одне. Якщо це торговельні мережі — це інше. Якщо це експорт — це зовсім інше. Від цього й потрібно відштовхуватися,

- зазначила фермерка.

Визначення правильної технології вирощування є критичним для рентабельності. Але як її обрати? Ірина Барзо переконана, що це залежить від кінцевої мети:

Вибір технології залежить від того, чи потрібна вам рання ягода, чи ви все одно не встигаєте на ранній ринок через умови. Чи потрібно вам ставити більше тунелів, бо відкритий ґрунт не забезпечує бажаного результату. Усе це залежить від того, куди продається ягода. Тож, маючи свою нішу, випрацьовуйте технологію, а не навпаки.

За словами Ірини Барзо, війна внесла корективи у їхню діяльність. Зокрема, вони включили вирощування овочів, щоб диверсифікувати ризики та частково нівелювати високі витрати на ягідні культури.

Нагадаємо, що у фермерському господарстві "Широкоступ" на Київщині традиційно презентували агротехнологічні інновації цього сезону.

Читати "Моя Київщина" у Telegram