#

Флора та фауна Чорнобильської зони відновлюється від людського втручання

15.05.2018 12:57
Флора та фауна Чорнобильської зони відновлюється від людського втручання

Екосистеми Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника повернулися до стану, в якому вони були майже 100 років тому

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на прес-службу ДАЗВ.

"Офіційно у 2016 році Указом Президента України на території зони відчуження було створено Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник, який тут існував ще з 1986 року у форматі території з обмеженим доступом. Природні комплекси швидкими темпами відновились, розвиваючись за своїми законами без впливу людини. І зараз екосистеми зони відчуження повернулися до стану, в якому вони були майже 100 років тому. Сьогодні лише на 10% цієї території працюють люди, а решта 90% – це дика природа, яка є місцем багатьох червонокнижних тварин та рослин, яких маємо оберігати, і це є основною місією в діяльності Заповідника", – зазначив Голова Державного агентства України з управління зоною відчуження Віталій Петрук.

Заповідник займає 85% території зони відчуження, так звану «30-ку», іншу територію складає так звана «10-ка», що є найщільніше забрудненою радіонуклідами територією навколо Чорнобильської АЕС. Межі Заповідника дорівнюють межам зони відчуження, визначеним ще 32 роки тому.

Він також підкреслив, що для збереження біорізноманіття флори та фауни зони відчуження, основний акцент у роботі підприємства робиться на наукових дослідженнях. Саме отримання офіційного статусу зробило цю територію доступною для українських та зарубіжних експертів.

Сьогодні основна кількість наукових проектів спрямована на дослідження впливу аварії та радіації на флору й фауну. Науковці вивчають вовків, коней Пржевальського і птахів, а також досліджують варіанти очищення ґрунтів від радіонуклідів. Наприклад, одним з цікавих проектів минулого року стала експериментальна висадка швидкоростучих дерев павловнії, які за попередніми даними можуть поглинати велику кількість радіонуклідів, ніж звичайні дерева.

Читати "Моя Київщина" у Telegram