#

Гірше ніж у тюрмі: українці розповіли про реальні умови обсервації у Ворзелі

18.04.2020 10:00
Гірше ніж у тюрмі: українці розповіли про реальні умови обсервації у Ворзелі
Фото з мережі Інтернет

У соціальній мережі Facebook матір неповнолітньої дівчини, яка перебуває на обсервації в санаторії у Ворзелі, викрила справжні умови ізоляції громадян, що прибули з-за кордону

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на допис Яніни Єрошкіної у Facebook.

Жінка зазначила, що всю інформацію їй надала неповнолітня дочка по телефону. Відомо, що дівчинка прибула з ОАЕ 10 квітня та була відправлена на обсервацію у Ворзель. Однак, в аеропорту пасажирів не інформували належним чином про місце їх подальшого перебування. Усі тільки підписали документи про проходження обсервації. Після прильоту до Києва усіх евакуйованих громадян автобусами транспортували у санаторій у Ворзелі. 

До того ж, за пасажирами здійснювали нагляд нацгвардія та поліція. Відтак, їм повідомили, що вони повинні заплатити за 14 днів проживання та харчування. Вартість двомісного номера - 6000 грн.  Ба більше, оплату такої суми частинами не приймали. 

"У жорсткому вигляді повідомили, що якщо не оплатять вартість за повних 14 днів їх виставлять на вулицю і за порушення обсервації буде складено протокол поліцією. У кімнатах дуже холодно. У зв'язку з тим, що люди прилетіли з південної країни теплих речей практично немає. Обігрівачів немає. Акліматизацію ніхто не відміняв. Вони замерзають", - повідомляє жінка.

Ба більше, із продуктів харчування їм можна передавати лише воду, сік, печиво і цукерки. Іншу їжа, доставка із ресторану та передача медикаментів чомусь заборонені. Температурний скринінг проводили тільки в аеропорту Абу Дабі, після прильоту до Києва і один раз в санаторії. Масок, дезінфекторів і засоби захисту пасажирам не видавали.

Про якісну медичну допомогу і мови не може бути, оскільки в санаторії тільки нацгвардійці та поліція, які поводять себе дуже агресивно. Днями, ці захисники зламали кістку журналістці, яка хотіла потрапити до санаторію, та розірвали куртку у її адвоката.

"Батько подруги моєї дочки привіз дівчаткам упаковку води і передав через працівників нацгвардії. Коли вона вийшла дізнатися де вода, їй заламали руки і потягли в камеру. Дитина важить 45 кг, як вона могла становити небезпеку? За фактом, воду дітям не віддали і сказали, що їм нічого не передавали. У обсервації вода платна. 40 грн пляшка. І тільки в скляній тарі. Який закон України вони порушили, що їх так позбавили елементарних людських потреб? Чому, люди, які перетнули кордон України пішки з Польщі можуть перебувати на самоізоляції будинку, а кияни, які прибули даними рейсом не мають право перебувати на самоізоляції одноосібно у власній квартирі? Чому кияни не можуть скористатися можливістю обсервації, запропонованої Віталієм Володимировичем Кличком в Чорнобильській лікарні?", - обурюється жінка.

Нагадаємо, що на онлайн-брифінгу тимчасово виконуючий обов'язки голови Київської ОДА Василь Володін повідомив про шість додаткових місць обсервації для громадян, що прибули з-за кордону.

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: