#

Голова Аграрної партії Київщини Корбан пожалівся, що громади залишаються надто залежними від центральних органів влади

20.04.2018 14:12
Голова Аграрної партії Київщини Корбан пожалівся, що громади залишаються надто залежними від центральних органів влади

В Україні система управління державою досі залишається пострадянською. Надія на якісні зміни з’явилася з початком децентралізації. Свого часу чиновники дуже майстерно її анонсували, а зараз так само майстерно сповільнюють. Хоча в реаліях української політики вже давно зрозуміло, що саме децентралізація і є одним із процесів, який повинен та може зробити владу ефективною.

Як передає «Моя Київщина», про це в ефірі телеканалу «112 Україна» заявив заступник голови Аграрної партії з регіонального розвитку, голова Київської регіональної партійної організації Олег Корбан.

«Насамперед необхідно було внести зміни до Конституції України, до Закону «Про місцеве самоврядування», Закону «Про місцеві органи державної влади» та ще низки законів. Потрібний чіткий розподіл повноважень і ресурсів під них. На жаль, цього не зробили, відповідно зараз немає чіткого розподілу повноважень ні по горизонталі, ні по вертикалі влади, а ресурси фактично розподіляють у «ручному режимі». Як наслідок – відсутність відповідальності», – зазначив Олег Корбан.

За словами політика, серйозною проблемою також є нестача кваліфікованих спеціалістів у органах місцевого самоврядування. Цю проблему на місцевому рівні повинні розв’язувати партії, – впевнений Олег Корбан.

«Ідеологія та підготовка кадрів – основні завдання політичних сил. Однак якщо зараз в Україні переважна більшість партій фактично фейкова, то й кадрам, зрозуміло, немає звідки взятися», – вважає заступник голови Аграрної партії з регіонального розвитку.

Як наголосив Олег Корбан, децентралізація нині – доволі хаотичний процес, та й він сповільнюється. В країні створено лише 728 об’єднаних територіальних громад. Із них у 665-ти вибори вже відбулися, ще у 40-ка вони пройдуть 29-го квітня, решта – очікує на рішення ЦВК про призначення перших виборів. І за минулий місяць до цього списку додали лише 3 ОТГ. За останні ж вісім місяців у державі було створено тільки трохи більше ніж 100 нових об’єднаних територіальних громад, – підкреслив політик.

«Це змушує міжнародних партнерів України задаватися питанням, чи взагалі можливе завершення процесу децентралізації в Україні у розумні строки за умов збереження режиму добровільності об’єднання громад. Тому цей хаос потрібно негайно впорядковувати. І почати слід із законодавчого поля, щоб там не було якихось лазівок, а існувала чітко визначена система управління державою», – зазначив голова Київської регіональної партійної організації.

Олег Корбан наголосив, що добровільне об'єднання громад виправдає себе лише тоді, коли виконає основне завдання – забезпечить комфортне життя всіх мешканців громади та надасть нові можливості для розвитку.

«Але виконати це завдання ОТГ зможуть за умови, що повноваження органів місцевого самоврядування будуть підкріплені відповідною ресурсною базою», – зауважив політик.

Олег Корбан також звернув увагу на специфіку останніх соціологічних досліджень щодо підтримки різних політичних сил. На його думку, результати різноманітних опитувань, в яких регулярно «малюють» високі рейтинги для напівмертвих політичних проектів, мають дуже небагато спільного з реальністю.

«Найкраща соціологія – це кількість бюлетенів в урнах для голосування. І вибори до ОТГ є тим «лакмусовим папірцем», який показує, кому насправді довіряють виборці, хто є реальним лідером перегонів», – наголосив Олег Корбан.

Варто зазначити, що на Київщині «Аграрна партія» має низку фракцій в об’єднаних територіальних громадян.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: