#

Голови районних рад Київщини ініціюють створення Координаційної ради

15.02.2021 16:30
Голови районних рад Київщини ініціюють створення Координаційної ради
Фото з місця події

Очільники райрад Київщини ініціюють створення при голові облради Координаційної ради районних рад з питань розвитку місцевого самоврядування та захисту інтересів територіальних громад

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на пресслужбу Київська обласна рада.

Таку пропозицію підтримали керівники семи райрад під час зустрічі з головою КОР Олександром Скляровим. У нараді також взяли участь народні депутати України Костянтин Бондарєв та Олег Дунда.

Ця ініціатива зумовлена невизначеним статусом, у якому  опинилися районні ради. Як відомо, відповідно до реформи децентралізації, до Бюджетного кодексу були внесені зміни, згідно з якими райради фактично позбавлені механізмів фінансування. Водночас Конституцією України існування таких структур передбачено. Проте, вже до липня цього року районні ради мають завершити передачу майна на баланс об’єднаних територіальних громад. А до цього – звільнити своїх працівників та повністю розрахуватися з ними.

Однак, більшість із районних радах нині отримує фінансування лише з прибутку комунальних підприємств та від надання адміністративних послуг, а цього недостатньо для підтримання життєдіяльності. Водночас на рівні районів залишається чимало невирішених питань щодо виконання  спільних для різних ОТГ функцій. Скажімо, хто має фінансувати дитячі юнацько-спортивні школи чи архівні установи, які свого часу обслуговували весь район. Та й не все майно, що належить району, громади беруть собі на баланс. Тому, в невизначеному стані опинилися деякі музейні заклади, творчі колективи тощо.

Тож потрібно державницьке рішення щодо подальшої долі районних рад. Якщо такі структури залишаються, тоді необхідно на законодавчому рівні визначити механізм їхнього фінансування. А якщо їхня діяльність недоцільна, потрібно ініціювати внесення відповідних змін до Конституції України та встановити перехідний період для ліквідації.

Також нагадаємо, що на Київщині пільги на сплату житлово-комунальних послуг отримують більше 201 тисячі домогосподарств.




Читати "Моя Київщина" у Telegram