#

Громада Київщини виступає проти змін до мовного закону, - депутат облради Георгій Цагареішвілі

17.07.2020 13:20
Громада Київщини виступає проти змін до мовного закону, - депутат облради Георгій Цагареішвілі
Фото з місця події

Учора, 16 липня, мешканці Київщини разом з тисячами однодумців з усієї України зібрались під Верховною Радою, аби не допустити змін до мовного закону

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина".

Документ авторства депутатів монобільшості планували розглянути 16 липня на засіданні парламенту. У ньому – скасування обов’язкового переходу російськомовних шкіл на українську і норми про викладання не менше 80 відсотків предметів державною.

Українці виступили з жорсткою критикою ініціативи скандального нардепа пропрезидентської фракції Максима Бужанського змінити мовний закон. Нову редакцію збирались розглянути в день 30-ї річниці ухвалення Декларації про державний суверенітет України. Однак на заваді планам монобільшості стали небайдужі громадяни, які вийшли на мітинг для захисту мови.

Не тільки наші воїни на фронті, віддаючи життя, боронять українську землю. Тут ми з вами, кожен день і кожну годину, маємо захищати Українську Державу. Це символ. Але п’ята колона Кремля, представники якої засіли, в тому числі, в цій залі, також дуже добре розуміються на символізмі. Саме тому, саме сьогодні Путін їде до окупованого Криму. І саме тому сьогодні вони, представники цієї п’ятої колони, дивної антиукраїнської коаліції "Слуг народу" і ОПЗЖ, спробували поставити закон про скасування української мови. І лише рішуча ваша воля зруйнувала цей сценарій, - переконує п’ятий Президент України та лідер опозиції Петро Порошенко.

Прийшли до Верховної Ради захистити українську мову активісти "Європейської Солідарності" Макарівщини, Обухівщини, Кагарлика, Броварів, Білоцерківщини, Ржищіської ОТГ, Фастівщини, Васильківщини, Приірпіння, зокрема Ірпінь та Буча, Бородянщини, Бориспільщини, Яготинщини, Вишгородщини , Києво-Святошинського району та інших куточків області. Приєдналася до акції й Солідарна Молодь Київщини.

Росії не потрібна російськомовна Україна. Росії потрібна знищена Україна. Ми вийдемо на майдани кожного міста України, щоб зберегти рідну мову та освіту. "Європейська Солідарність" попереджає владу, що ніколи не поступиться у питанні мови, – наголосив керівник “Європейської Солідарності” Київщини Георгій Цагареішвілі.

Нагадаємо, що при Президентові Порошенку були введені квоти на російську мову – 25%.

Вони розказують, що ми права порушуємо чиїсь? Та в нас століттями наші права порушували, коли дітей не дозволяли вчити українською. Зараз у нас на телебаченні говорять українською мовою. Ми зробили закони, які дозволили в Україні знімати українське кіно… Вони нам казали, та що там ваші пісні, це ж якась шароварщина і ви вводите квоти на радіо, та не буде у вас стільки українських пісень. Ви знаєте, скільки зараз на українському радіо українських пісень? 60%, а на деяких радіостанцях – 100%. Нам століттями нав’язують комплекс меншовартості,- наголосила народний депутат фракції "Європейська Солідарність" Вікторія Сюмар.

Також вона зазначила, що українська культура сьогодні – частина європейської культури, наші пісні в топі світових рейтингів.

Нагадаємо, що 15 липня народні депутати проголосували за проєкт постанови про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році на 25 жовтня.

Читати "Моя Київщина" у Facebook