#

Ірпінська влада розпочала розробку програми з порятунку водойм міста (ВІДЕО)

04.09.2020 14:43
Ірпінська влада розпочала розробку програми з порятунку водойм міста (ВІДЕО)
Фото з мережі Інтернет

Нещодавно в Ірпінській міській раді відбулося зібрання круглого столу щодо напрацювання механізмів екологічного оздоровлення водойм міста, зокрема річки Ірпінь

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на спільноту "ITV".

Наразі стан місцевої річки Ірпінь суттєво погіршився: з кожним роком водойма все більше міліє й рясно цвіте. Це питання стало хвилювати Ірпінську владу, тому з ініціативи першого заступника Ірпінського міського голови Олександра Маркушина в міськраді зібрали круглий стіл, щоб з’ясувати причини такого стану річки й розробити механізм її порятунку.

Фахівці зазначають, що зараз річка живе лише завдяки двом водосховищам, які знаходяться в її верхів’ї. Рівень води регулюється штучно — шлюзами, яких на річці 13.

За словами начальника Ірпінського міжрайонного управління водного господарства Андрія Забуги, у залежності від рівня підняття затвору на цих шлюзах і забезпечується підтримання того чи іншого рівного режиму в самому руслі. Таким чином можна зарегулювати від нуля до трьох метрів глибини перед шлюзом.

Але природного наповнення і проточності води, як це повинно бути, річка не має. Основною причиною цього називають зміну клімату. Та є ще й людський фактор, а через нього – інші проблеми. Наприклад, створення ставків на притоках річки.

Окрім цього, річку Ірпінь взагалі не чистять, оскільки держава не виділяє грошей ні на ремонт гідротехнічних споруд, ні на інші капітальні видатки.

Треба робити загальний проєкт щодо річки. Де брати фінансування? Або з держави, або з області, або кожне місто, де проходить річка Ірпінь, свою частину профінансує, - каже Олександр Маркушин.

За підсумками круглого столу створять  робочу групу, яка має розробити програму  порятунку річки й подати її на розгляд сесії міської ради.

Нагадаємо, що Ірпінь очолив рейтинг міграційної привабливості та посів третє місце за рівнем безпеки


Читати "Моя Київщина" у Telegram