#

Іван Сторчак - підліток із Київщини, який відроджує шкільний театр

16.01.2024 17:30
Іван Сторчак - підліток із Київщини, який відроджує шкільний театр
Іван Сторчак

Іван Сторчак – десятикласник із Катюжанки Київської області, що разом із командою створив проєкт та виграв кошти, які витратив на відновлення шкільного театру та STEM кабінет для учнів молодшої школи

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на Українську правду.

Іван пережив досвід окупації, адже його село практично відразу було зайняте росіянами. Недалеко від будинку Івана був блокпост окупантів. Хлопець пригадує, що практично ніхто не міг виїхати з села. Окупанти залякували людей, забирали речі, інколи стріляли. 

Жителі Катюжанки, а в їх числі і родина Івана, приймали у своїх домівках біженців, яким окупанти не давали їхати далі на захід. Найстрашнішим місцем у селі в час окупації була школа, адже там допитували людей. 

Після деокупації від росіян залишилося багато "сюрпризів":  заміновані території, пограбовані будинки, розбиті будівлі. Школа теж була пограбована. Але ми були такі раді, що прийшли ЗСУ і що ми залишились живі! Одразу почали активно відновлювати життя, з'явилася мрія відновити школу. І ми взялись  до справи! 

 - пригадує Іван.

Хлопець розповідає, що Катюжанка колись була відома своїм театром, де діяла справжня театральна трупа. Це й надихнуло молодь відродити традицію.

Для того, щоб отримати грант на розвиток від проєкту UActive, нам потрібно було придумати якусь інноваційну ідею. Тому у школі створили декілька команд, моя називалась МАК (Молоді Активісти Катюжанки). Ідей в нас з друзями було безліч: від екологічної ініціативи до туристичної агенції. Але наша команда вирішила створити справжній драматичний театр в школі! Роботи було дуже багато. По-перше, актова зала, де можна було проводити вистави, була повністю розтрощена окупантами: забрали проєктор, зірвали кран, розбили меблі. Нашим великим бажанням стало відновити залу, щоб робити там театральні вистави! Саме цей проєкт ми й подали на UActive та виграли грант,

– додає школяр.

Першою виставою, яку підготували школярі, стала "Кайдашева сім'я". Іван та його команда мріють про ще один грант, адже їм потрібні професійні декорації, костюми, світло.

Нагадаємо, що лише за тиждень кількість команд, що зареєструвалися для участі у спортивних змаганнях "Всеукраїнські шкільні ліги пліч-о-пліч" збільшилася майже в 10 разів.

Читати "Моя Київщина" у Telegram