#

Київщина може долучитися до конкурсу грантів для локальних ініціатив у громадах

17.04.2024 10:32
Київщина може долучитися до конкурсу грантів для локальних ініціатив у громадах
Фото з місця подій

Київщина та ще 12 регіонів України можуть залучити на власний розвиток до 100 тис. гривень, вигравши конкурс грантів для локальних ініціатив у громадах "Час діяти, Україно!"

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на OBOZREVATEL.

10 квітня розпочався новий сезон конкурсу. Цього року участь у відборі беруть благодійні фонди, громадські організації, освітні заклади та комунальні підприємства з 13 регіонів країни. На власні ініціативи можна сумарно залучити понад 14 млн грн. Конкурс корисних соціальних ініціатив вже дев'ятий рік поспіль реалізує Благодійний фонд "МХП-Громаді", місія якого – робити громади такими, щоб там хотілося жити.

У цьому році серед пріоритетних напрямків роботи– створення просторів для ветеранів, інших можливостей для тих, хто повертається з війни. Місія фонду – підтримати їх та створити сприятливі умови, щоб у громадах вони почувалися більш комфортно. На подібні проєкти будуть звертати особливу увагу. Простори з акцентом на безпеку також важливі через те, що ворог продовжує завдавати удари по енергетиці. Крім того, важливе збереження традицій та культурної спадщини.

Надалі на сторінках Благодійного фонду буде з'явитися інформація про пошук експертів, які будуть незалежно оцінювати всі проєкти. На гранти Благодійного фонду "МХП-Громаді" можна подаватися з 10 квітня до 12 травня. Учасникам радять не затягувати з процесом і подаватися не в останній день.

У межах цієї ініціативи раніше у Баришівці на Броварщині відкрили FUN HUB – молодіжний простір громади. Активна молодь створила молодіжну раду й подалася на грант по створенню простору для проведення подій, лекцій, кінопоказів та розвиваючих заходів. На жаль, під час повномасштабного вторгнення просто в будівлю прилетіла ворожа ракета і зруйнувала все, що зробили молоді люди.

Однак вони не здалися та ініціювали ще один проєкт створення простору. З фондом "МХП-Громаді" вдалося залучити грант і реалізували ініціативу знову.

Отримавши грантове фінансування, відновили молодіжний простір вже в новому приміщенні, у підвалі,

– розповідає Ігор, громадський активіст і голова місцевої молодіжної ради, головний спеціаліст відділу молоді та спорту Баришівської селищної ради.

Зараз діяльність молоді в хабі можна розділити на кілька напрямів, які включають змістовне дозвілля та неформальну освіту. У просторі проводять кінопокази, вечори настільних ігор, тренінги, лекції різного формату. Також молодь займається волонтерством: від плетіння маскувальних сіток до виготовлення окопних свічок і збору коштів на потреби збройних сил України. Більшість тих, хто відвідує локацію – підлітки, які нарешті мають приміщення, де можуть цікаво проводити час.

Коли ви хочете щось змінити, треба брати ініціативу в свої руки. Якщо ми хочемо змін в країні, потрібно починати з себе. А грантові конкурси – дуже гарна можливість це зробити. Формати необмежені, ми завжди дослухаємося до самої молоді й організуємо те, що їм справді цікаво. У наших заходах беруть участь учні обох наших ліцеїв. Одна справа – коли просто приходять. Але також у нас можна пропонувати ідеї, який захід організувати та як провести час,

– додає Ігор.

Минулого року завдяки грантам від БФ "МХП-Громаді" вдалося реалізувати 149 успішних проєктів в різних регіонах України. За дев'ять років існування Фонд масштабувався і почав працювати на території 13 областей України: до цього фінансував проєкти тільки в Черкаській області та частково в Київській.

Головна місія конкурсу – надати жителям громад розуміння важливості їхніх проєктів та діяльності, а також те, що зміни ми можемо творити разом. Це особливо важливо під час повномасштабної війни, коли безліч факторів та подій від нас не залежать. Але ми точно можемо робити великі зміни, кожен на своєму місці. Конкурс має на меті змінити ставлення до благодійності в громадах. Треба викорінити таке явище патерналізму, яке нам дісталося у спадок від радянської влади, коли люди в громадах, в містах та селах вважають, що їхні проблеми має вирішити хтось інший. Натомість громада знецінює свій власний ресурс, який може присвятити вирішенню важливих проблем,

– підкреслює Тетяна Волочай, директорка Благодійного фонду "МХП-Громаді".

Розвиток таких проєктів, як в Баришівці, дає можливість мешканцям громад розвивати стратегічне мислення, проектний менеджмент, громадську активність. А надані гроші використовуються ефективно.

Приклад баришівської ініціативи – це як лакмусовий папірець проблем в громадах. У 2022 році фонд підтримав створення понад 80 укриттів у школах, щоб дітки могли навчатися офлайн. В межах конкурсу за пару років створили 30 громадських та ветеранських просторів. На конкурс можуть подаватися будь-які ідеї, які громада вважає необхідними. Це можуть бути проекти в галузі освіти, медицини, культури та громадського сектору.

Цього року фонд очікує багато проектів. Окремий виклик – робота з ветеранами, реінтеграція ветеранів громадах. За словами Тетяни, всі працівники фонду вважатимуть за честь відкривати такі проекти. Також є й новий напрямок, пов'язаний із підтримкою культурної спадщини: сприяння ініціативам локальних музеїв. Наприклад, на Вінниччині фонд підтримав музей Василя Стуса, директор якого почав втілювати цікавий локальний проєкт.

Підтримка фонду дозволяє Баришівці підтримувати сталий розвиток, говорить голова громади Олександр Ільченко:

Ми дуже вдячні фонду "МХП-Громаді" за велику підтримку, яку вони дають нам постійно. На сьогоднішній день у Баришівській громаді було реалізовано багато проєктів. Попри складну ситуацію війни, дітям треба десь відпочивати. Завдяки комплексній підтримці в нашому парку з'явився новий дитячий майданчик. Фонд "МХП-Громаді" також допоміг втілити у життя цей простір.

За словами пана Олександра, немало будівель в громаді постраждали від бойових дій, і довго не було приміщення, де дітям можна було б займатися різними активностями. Тепер завдяки підтримці в громаді це успішно реалізовано.

Дуже приємно бачити, що дійсно є люди, які допомагають нашим селам. Зараз ми працюємо над тим, щоб створити також реабілітаційний центр, оскільки ця проблема стає все більш актуальною. Закликаю громади сміливо подаватися на гранти: ви маєте самі зловити цю рибку, а фонд дає вам для цього вудочку,

– додає голова громади.

За словами Володимира Панченка, керівника відділу національних проектів Благодійного фонду "МХП-Громаді", конкурс сприяє вирішенню важливих соціальних проблем громади. Таким чином фонд хоче підсилити громадський сектор на місцях, щоб люди активно включилися в життя своєї громади.

У конкурсі можуть брати участь ініціативи з 13 областей України: Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Житомирська, Івано-франківська, Київська, Львівська, Полтавська, Сумська, Тернопільська, Хмельницька, Черкаська, Чернігівська.

Процес подання заявки максимально спростили, і для тих, хто ніколи не займався грантовим менеджментом, будуть проводити навчання. Зокрема, у квітні планується провести велику онлайн-консультацію, де детально розкажуть кожному з учасників, як податися, як скачати сертифікаційну форму, щоб процес був максимально ефективним.

У цьому році грантове фінансування складає 14 млн грн. Кожен відібраний проєкт може розраховувати на суму від 50 до 100 тис. грн на свою ініціативу.

Подаватися на гранти можуть органи місцевого самоврядування, комунальні установи, підприємства, організації, освітні заклади, громадські організації, заклади охорони здоров'я. Проект має бути актуальним, важливим громаді, реалістичним. Він має бути не одноденним, а вирішувати ту чи іншу проблему громади на більш-менш постійній основі.

У нас був дуже гарний проєкт в Каневі. Там медичний заклад за рахунок грантових коштів зробив укриття. Але не просто укриття. Це приміщення функціонує і як громадський простір. Зараз, коли лунає повітряна тривога, дітки з мамами можуть перебувати в комфортному місці, дивитися мультики та цікаво проводити час,

– наводить приклад Володимир Панченко.

Нагадаємо, що триває відбудова Плосківського ліцею на Броварщині.

Читати "Моя Київщина" у Facebook