#

Київський "забудовник"-шахрай опинився на лаві підсудних: хто такий Шаповалов і що "будує"

22.04.2024 16:58
Київський "забудовник"-шахрай опинився на лаві підсудних: хто такий Шаповалов і що "будує"

Шевченківський районний суд Києва розглядає справу київського псевдо-забудовника Гліба Шаповалова, який, за версією слідства, заволодів понад 460 тис. доларів третіх осіб 

Наступне судове засідання у справі відбудеться 26 квітня, інформує сайт Шевченківського райсуду, передає інформаційний портал Моя Київщина.  

Шаповалова звинувачують у шахрайстві в великих розмірах, за що ч.4 ст.190 КК встановлена відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 12 років із конфіскацією майна.  За даними слідства, він заволодів коштами третіх осіб та не повернув їх, попри своє зобов’язання згідно з Договором позики. Йдеться про загальну суму у понад 460 тис. доларів. І це лише за одним з епізодів криміналу, в яких Шаповалов та його фірми наразі фігурують. 

За даними з ухвали суду, Шаповалов є власником ТОВ "Матінка". Її, власне, він і вказує нібито компанією-забудовником на відомих порталах нерухомості, через які й зараз намагається продавати свої недобуди. Мова, серед інших, про КМ "Солов’їний" (вулиця Солов’їна, 14) у  с. Крюківщина, що під Києвом. Середня ціна за будинок в містечку вказана від 2,5 до 3 млн грн. Однак хід будівництва на об'єкті зупинено, а супроводжуючі документи - відсутні.

Як свідчать дані з Реєстрів, ТОВ "Матінка" Гліба Шаповалов нарощує боргові зобов'язання вже понад 15 років. Починаючі з 2007 року фірма, зокрема, не сплатила пайових внесків на суму у понад 3 млн грн.  

Також, із 2021 року  ТОВ "Матінка" є фігурантом кримінального провадження  Державної фіскальної служби за фактом ухилення від сплати податків та формування "штучних" податкових кредитів.  

На разі, загальна кількість інвесторів, що могли стати жертвами шахрайських дій псевдо-забудовника слідством ще встановлюється. Водночас, із метою компенсації завданих збитків, було арештовано майно. Йдеться про автомобіль BMW X5 M50D KA 0097 AM (перебував під арештом і в розшуку,  вилучений та евакуйований правоохоронцями на штрафмайданчик), а також про автомобіль BMW M6 Grand Coupe AA 0097 IT (теж вилучений і евакуйований на штрафмайданчик).

Читати "Моя Київщина" у Telegram