#

Колишній віцепрезидент Білоцерківського сталепрокатного заводу очолив Центр декарбонізації

21.02.2022 15:30
Колишній віцепрезидент Білоцерківського сталепрокатного заводу очолив Центр декарбонізації
Мирослав Табахарнюк

На базі Українського союзу промисловців і підприємців створять Центр декарбонізації, який очолить віцепрезидент УСПП Мирослав Табахарнюк

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з покликанням на УСПП.

Зазначимо, що Україна взяла курс на енергомодернізацію власної економіки, що передбачає водночас і її декарбонізацію.

Мова йде як про зменшення промислових викидів задля збереження екології, так і про цілком прагматичну складову: без досягнення чітких показників декарбонізації українські товари потраплять під обмеження на ринку ЄС та інших ключових для нашої країни експортних майданчиках.

Отже, дискусій про те, чи потрібно зменшувати викиди СО2 в процесі виробничої діяльності – немає. Утім, традиційно болючим для вітчизняного бюджету та бюджетів окремих підприємств є ціна впровадження інновацій.

Декарбонізація української промисловості тільки в 2022-2030 роках коштуватиме 37 млрд євро. Є очевидним, що в більшості це мають бути кошти у рамах державно-приватного партнерства, донорських організацій, цільові міжнародні кредити за вигідними ставками тощо.

В Україні досі розмиті державні плани з координації цього процесу, є ризики того, що завдання декарбонізації буде перекладено винятково на самі заводи і підприємства, що і так є фінансово виснаженими.

Відтак, для підготовки системних пропозицій саме промислової спільноти ухвалено рішення створити при Українському союзі промисловців і підприємців Центр декарбонізації.

За це проголосували члени Правління УСПП на спільному засіданні з Антикризовою радою громадських організацій. Очолить Центр віцепрезидент УСПП Мирослав Табахарнюк, а до його складу ввійдуть фахівці з числа відомих вчених та представників професійного середовища, що опікуватимуться питаннями синхронізації світових тенденцій та європейського законодавства в цій сфері.

Основними завданнями Центру декарбонізації УСПП стане:

  • аналiз та дослідження потреб підприємств України для наступної декарбонізації;
  • підготовка, збір та аналіз технологічних інноваційних можливостей, продуктів та кращих практик для економіки України;
  • розробка ефективних механізмів залучення фінансових ресурсів, у тому числі донорiв для підтримки цілей декарбонізації.
  • підтримка, просування та консалтинг проєктів підприємств, націлених на декарбонiзацiю та впровадження зелених інвестицій.

У повідомленні йдеться:

Закликаємо зацікавлених представників із числа профільних фахівців, які мають пропозиції, потреби чи розробки в зазначеному напрямі, долучитися до роботи Центру. Для цього залиште свою заявку за адресою [email protected] (керівник Центру) або [email protected] (УСПП).

Варто додати, що через постійні скандали та протести жителів Білої Церкви, компанія-інвестор "ЄвроФінансЛТД" заморозила проєкт побудови Сталепрокатного заводу у Білій Церкві. На його місці зараз реалізовується проєкт Білоцерківського технопарку.

Нагадаємо, що 17 лютого в Білій Церкві під час засідання 26 сесії міської ради депутати підтримали рішення, яке обурило мера.

Читати "Моя Київщина" у Telegram