#

Легендарний фотограф Стів МакКаррі відвідав Чорнобильську зону (ФОТО)

05.09.2023 16:25
Легендарний фотограф Стів МакКаррі відвідав Чорнобильську зону (ФОТО)
Фото з місця події

До Чорнобильської зони завітав американський  фотожурналіст Стів МакКаррі

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на спільноту Державне агентство України з управління зоною відчуження.

Стів МакКаррі по праву вважається одним з найкращих фотомитців світу. Його роботи багато років були на перших шпальтах "National Geographic", а афганська дівчинка, яку митець сфотографував у 1984 році в таборі для біженців Насир-Баг, стала його візитівкою.

У Чорнобильській зоні художник спочатку шукав "свої" незвичайні, автентичні обличчя — серед самопоселенців, що є символом Чорнобильського Полісся. Про це розповіли у Державному агенстві України з управління зоною відчуження.

У Куповатому фотомитець завітав до Марії Загорної, Софії Безверхої. У Чорнобилі — до Михайла Шилана та родини Маркевичів. Його дивувало те, що всі вони поважного віку, гарно виглядають, сповнені життям, а при спілкуванні передається багато позитивної енергії попри те, що пережили російську окупацію.

Маккарі — людина-емпат, здавалось, що він проживав історії разом із своїми героями, бо вони теж частина фото — живі емоції при спілкуванні те, що приваблює фотожурналіста

— зазначили у ДАЗВ.

В Чорнобилі іменитого митця неабияк зацікавив Меморіал «Тим, хто врятував світ» — він довго й детально фотографував обличчя ліквідаторів. Вразив пана МакКаррі й "Янгол-сурмач", якому він теж присвятив час, а також баржам на Чорнобильському затоні, Свято-Іллінському храму, школі по вулиці Червоноармійській, поруч з якою знаходяться огелі чорнобильських цадиків, звернув він свою увагу й на місцеві магазини.

Група побувала й на території Чорнобильської атомної станції, правда, недовго — пана МакКаррі привабила скульптура "Прометея".

Вау-ефект на митця справило місто Прип’ять. Історія цього колись надзвичайно красивого міста, що прикрашали тисячі троянд, вразила фотожурналіста. Він вдивлявся в альбом із старими фотографіями, порівнював, "прицілювався" фотокамерою в об’єкти. Фотографував колесо огляду, центр міста. В парку розваг Стів МакКаррі особливу увагу приділив графіті з оленями, що на міському тирі.

Фотожурналіст був у захваті від кольорової гами та сюжету вітражів, що прикрашають колись популярний у містян заклад. Те, що звичайні люди бачать поверхнево, художник бачить глибинно. Він стояв й і певний час роздивлявся витвір мистецтва, потім ходив туди-сюди — і знову дивився. Хвилин п’ять фотографував з різних ракурсів, а наприкінці попросив пройтися повз вітражі супроводжуючу особу — вона ходила, а він знімав.

У фіналі важливої як для митця, так і для зони відчуження подорожі, Стів МакКаррі пожалкував про те, що вперше в зоні й обмежений у часі.

Нагадаємо, що міжнародні партнери надали Україні 23 млн євро на відновлення Чорнобильської зони.



Читати "Моя Київщина" у Facebook