#

Мільярдер Тігіпко збільшив земельний банк до 80 тисяч га на Київщині, Вінниччині та Чернігівщині

13.11.2023 14:40
Мільярдер Тігіпко збільшив земельний банк до 80 тисяч га на Київщині, Вінниччині та Чернігівщині
Сергій Тігіпко

Перші активи в українському агро Сергій Тігіпко почав нагромаджувати у 2008 році, коли група ТАС разом зі шведською компанією Kinnevik створили компанію РоАгро із земельним банком 14 тис. га. 

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на Share UA Potential.

У 2010 році земельний банк РоАгро зріс до 25 тис. га. У 2011 році шведи вийшли з агро-бізнесу групи, а ТАС Агро розпочав активне розширення та збільшення земельного банку, який у 2013 році досягнув позначки 80 тис. га, які знаходилися в основному в Київській, Вінницькій та Чернігівський областях.

В 2020 році завершився процес кластеризації компанії. Створено чотири кластери – ТАС Агро Захід, ТАС Агро Центр, ТАС Агро Північ та ТАС Агро Південь, кожен з яких охоплює близько 20 тис. га. Окрім власне земельного банку, в структурі ТАС Агро є сім елеваторів загальною потужністю зберігання 350 тис. тон. 

За рахунок збільшення посівних площ та врожайності в 2021 році компанія отримала рекордний врожай кукурудзи – майже 450 тис. тон. До повномасштабного російського вторгнення ТАС Агро встигла експортувати приблизно половину рекордного врожаю, тож на момент вторгнення запаси компанії становили більше 200 тис. тон зернових. Після початку вторгнення, починаючи з травня 2022 року, ТАС Агро почала експортувати зернові новими логістичними шляхами, а після відкриття зернового коридору з українських портів компанія отримала квоти на перевалку в портових терміналах та почала реалізовувати зерно на базисі FOB.

Періодично в пресі з’являються повідомлення про те, що ТАС Агро планує розширення бізнесу та збільшення земельного банку компанії як мінімум до 100 тис. га.

Нагадаємо, що прокуратура домоглася стягнення з підприємства понад 5,5 млн грн несплаченої орендної плати за землю.

Читати "Моя Київщина" у Telegram