#

Міндовкілля та депутати звернулися до МАГАТЕ з проханням закрити небо над Україною

12.03.2022 20:00
Міндовкілля та депутати звернулися до МАГАТЕ з проханням закрити небо над Україною
Фото з мережі Інтернет

Стало відомо, що до МАГАТЕ звернулися чиновники з проханням переконати світову спільноту закрити небо над Україною, доки ситуація не стала критичною

Як повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на "УНІАН", МАГАТЕ має переконати світову спільноту і закрити небо над Україною, доки ситуація не стала критичною. Інакше увесь світ може чекати радіаційна катастрофа. Про це йдеться у зверненні до організації, яке підписали в.о. Міністра захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець, Голова Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко та Голова Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус.

У зверненні зауважується наступне:

Постійні повітряні та артилерійські обстріли окупанта створюють пряму загрозу ядерним об'єктам і установкам в Україні. Це загрожує безпеці та добробуту не лише Європи, а й усього світу.

Посадовці нагадали, що через обстріли 9 березня відбулося знеструмлення Чорнобильської АЕС. Наразі усі об’єкти підключені до аварійних дизель-генераторів, проте цього вистачить лише на 48 годин.

Також було сказано:

Якщо вчасно не відновити живлення, буде втрачений контроль над ядерною та радіаційною безпекою на об’єктах підприємства. Світ опиниться перед новою ядерною катастрофою, адже існує загроза забруднення радіоактивним пилом не лише України, а й країн Європи.

Варто зауважити, що наразі російські окупанти продовжують тримати у заручниках персонал Чорнобильської атомної електростанції. Подібного інциденту ще не було у світовій практиці АЕС.

Варто зауважити, що незалежна експертка з ядерної енергетики Ольга Кошарна зауважила, що досі ні в кого немає жодного зв'язку з працівниками станції. Ба більше, немає навіть у Держінспекції ядерного регулювання.

Експертка підкреслила, що наразі єдине, що можна точно сказати, що у зв'язку із заходом важкої техніки через територію Білорусі рівень радіації підвищили у 20 разів.

Ольга Кошарна сказала:

Воєнні не розуміють рівня небезпеки перебування там. Вони без засобів захисту та дозиметрів.

Нагадаємо, що 12 березня у селі Гоголів Броварського району внаслідок ворожих обстрілів згорів рибний цех.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: