#

Місцеві вибори-2020 на Київщини: за участь кандидатам треба заплатити майже в 40 разів більше (ФОТО)

15.01.2020 10:34
Місцеві вибори-2020 на Київщини: за участь кандидатам треба заплатити майже в 40 разів більше (ФОТО)
Фото з мережі Інтернет

За участь у місцевих виборах-2020 кандидатам на посади міських голів, депутатів обласних та міських рівнів Київської області потрібно буде платити суттєвий завдаток

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" з посиланням на "ЧЕСНО".

У 2020 році заплановані місцеві вибори. Українці будуть обирати міських голів та депутатів міських, обласних рад. Кандидатам, що будуть балотуватися, доведеться заплатити суттєвий завдаток, щоб узяти участь у виборах. Раніше цей завдаток становив чотири розміри місячної мінімалки на кожні 100 тисяч виборців. А за новим виборчим кодексом цей завдаток буде розраховуватися вже не на 100 тисяч виборців, а на кожні 10 тисяч. Тобто 10 тисяч виборців = чотири мінімальні зарплати.

Враховуючи, що з 1-го січня 2020-го року мінімальна заробітна плата становитиме 4723 грн, то сума завдатку для кандидата зросте. Наприклад, щоби претендувати за крісло міського голови Львова, то кандидату потрібно буде закласти понад 1 млн. грн.. (понад 570 тисяч виборців із виборчою адресою = 4723 грн х 4 х 57 = 1 млн. 76 тис. 844 грн.).

Подібні пропорції можна застосувати до всіх великих міст. Наприклад, на основі формули із Виборчого кодексу України свідчать, що розмір застави для кандидата в міські голови облцентру чи великого міста від 90 тисяч виборців буде становити щонайменше 170 тисяч гривень (Ужгород).

Рекордною буде застава для кандидатів у міські голови Києва — понад 4 мільйони гривень. Для порівняння, у 2019 році кандидат на посаду президента вносив заставу у 2,5 мільйони гривень. Нова формула у Виборчому кодексі піднімає розмір застави і для кандидатів у президенти, але лише до 3 мільйонів гривень (у розрахунку на розмір мінімальної зарплати у 2020 році). Фактично, позмагатися за крісло міського голови Києва обійдеться дорожче, аніж за крісло президента.

Варто зауважити, що така формула застосовується лише для міст обласного значення та міст, у яких зареєстровано від 90 тисяч виборців і більше. Загалом, під такі критерії в масштабах країни підпадає 30 міст (міста під окупацією в даних не враховано). Партії, що висуватиме своїх кандидатів у міські голови у всіх цих містах, лише на заставу потрібно буде викласти понад 20 мільйонів гривень.

Ще 20 мільйонів партії доведеться витратити на реєстрацію виборчих списків на виборах депутатів до міських рад цих же 30 міст.

Також нагадаємо, що на Київщині пройшли перші вибори у двох об'єднаних територіальних громадах столичного регіону: Калинівській та Зазимській. Перемогу цілком очікувано здобули самовисуванці, продемонструвавши абсолютну слабкість партійних структур в Київській області.

Читати "Моя Київщина" у Facebook
Теги: