На Білоцерківщині вчергове зафіксували випадок захворювання на ботулізм

У чоловіка на території Білоцерківського району підтвердили захворювання на ботулізм. Потерпілий попередньо вживав в’ялену непатрану рибу домашнього приготування
Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області.
У хворого відмічалися симптоми: нудота, блювання, біль у животі та м’язах, спрага. Після чого він звернувся за медичною допомогою та був госпіталізований до терапевтичного відділення. Пізніше у пацієнта з’явилися порушення зору та мови, у звʼязку з чим його було переведено до реанімаційного відділення. Стан хворого важкий,
– зазначили в ГУ Держпродспоживслужби в Київській області
Згідно з інформацією, випадок захворювання на ботулізм підтверджено вшосте з початку 2025 року.
Наразі спільно з фахівцями Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Білоцерківського району Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області та фахівцями Білоцерківської районної філії ДУ «Київський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» розпочато санітарно-епідеміологічне розслідування щодо зафіксованого випадку.
Спеціалісти ГУ Держпродспоживслужби в Київській області наголошують на тому, що ботулізм є важким захворюванням, яке виникає в результаті вживання не лише консервів з м’яса, грибів, овочів та фруктів (що приготовані в домашніх умовах та придбані у місцях стихійної торгівлі), консервів у здутих «бомбажних» банках та з наявністю плісняви, а й копченості, солена та в’ялена продукція, яка виготовляється в домашніх умовах. Зокрема це ті продукти, що містять отруйні речовини (токсини), які виробляються Clostridium botulinum. Цей токсин є одним з найсильніших відомих біологічних отрут.
Нагадаємо, що в Україні з початку року зафіксували 26 випадків підозри на ботулізм, з них 15 — лише у квітні.
Читати "Моя Київщина" у Facebook