#

На Білоцерківщині ветерани АТО не можуть тримати обіцяну землю

28.04.2021 20:15
На Білоцерківщині ветерани АТО не можуть тримати обіцяну землю
Фото з мережі інтернет

Стало відомо, що місцеві жителі та учасники АТО у селі Озерна, що у Білоцерківському районі, не можуть отримати земельні ділянки нібито через проблеми з реєстрацією документів

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на "НОВА".

Земля, яку по закону можуть отримати учасники бойових дій та родичі загиблих в АТО, раніше належала Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України. У 2016 році змінилось керівництво. Тоді, за словами місцевих, там працювало багато сезонних працівників. Зараз земля знаходиться у комунальній власності жителів села Озерна, тому ветерани АТО звернулись до мешканців громади з проханням розподілу комунальної землі та передачі її у приватну власність та отримали погодження цієї ініціативи.

Голова громадської організації ГО "Асоціація учасників бойових дій учасників АТО" Микола Гніушевич розповів, що первинна документація на землю була розроблена, експертиза була проведена та подана на перерозподіл. Проте до цього часу держреєстратор не розподілив землю:

При спробі реєстрації земельних ділянок у програмі національної кадастрової системи почалися проблеми. Ця програма визначала земельну ділянку як таку, на яку накладено арешт, відповідно будь-які зміни проводити неможливо. Проте цей арешт давно вже знятий. Крім того, дана ділянка позначена з так званою "накладкою". Тобто у 2013 році проводилася інвентаризація земель і ці землі отримали попередній кадастровий номер. Його звичайно мали б прибрати з системи, але це чомусь не відбулось.

Про проблему з реєстрацією ветерани АТО проінформували керівництво "Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру", але не отримали чіткої відповіді, а через деякий час програма взагалі була заблокована. За той час, поки програма не працювала, суд скасував наказ Держгеокадастру 2019 року про передачу землі у комунальну власність Маловільшанської громади.

Не дивлячись на те, що згідно із законом ще може бути процедура апеляції, керівництво Держгеокадастру видало наказ про передачу землі у власність "Дослідного господарства "Озерна". Ми дійсно будемо подавати апеляцію, і я впевнений, що ми її виграємо, проте зараз все ще залишається у підвішеному стані.

Нагадаємо, що днями відбулося урочисте вручення сертифікатів на квартири 35-ом військовослужбовцям Національної гвардії України.

Читати "Моя Київщина" у Telegram