#

На Фастівщині зафіксували випадок захворювання на ботулізм

26.01.2024 14:00
На Фастівщині зафіксували випадок захворювання на ботулізм
Фото з мережі Інтернет

У Фастівському районі було зареєстровано випадкок ботулізму у побуті, під час якого постраждала 1 особа 

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на Фастівську РДА.

З початку 2024 року у Київській області відмічається погіршення санітарно-епідемічної ситуації щодо захворюваності на ботулізм, зареєстровано 2 випадки.

Ботулізм – це дуже небезпечне, а інколи смертельне, токсичне харчове отруєння, яке виникає при вживанні продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини.

В Україні причиною ботулізму найчастіше стає споживання копченостей, в’яленої, сушеної риби, консервів, у тому числі овочевих, фруктових, грибних (особливо приготовлених у домашніх умовах з порушенням гігієни) та продукція, упакована під вакуумом. Слід пам’ятати: інфіковані ботулізмом харчові продукти не змінюють своїх зовнішніх ознак.

Клінічний перебіг ботулізму найчастіше поступовий.

Початковими симптомами є сильна втома, слабкість і запаморочення, надалі зір стає нечіткий, затуманений, з’являється сухість у ротовій порожнині, утруднюється ковтання і мова. З часом розвивається слабкість у м’язах, утруднюється дихання, дихання стає поверхневим, непродуктивним.

Щоб вберегтися від ботулізму уникайте споживання:

  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби невідомого походження,
  • м’ясних та грибних консервів,
  • консервів домашнього виробництва,
  • якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували неналежним чином,
  • якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

Нагадаємо, що стало відомо, що захворіла на ботулізм броварчанка, вживала рибу з Десни.


Читати "Моя Київщина" у Facebook