#

На Київщині чистять річку за понад 11 млн грн

09.01.2024 20:00
На Київщині чистять річку за понад 11 млн грн
Фото з місця події

На Київщині чистять річку Безіменна за понад 11 млн гривень, виділених із державної програми захисту від повеней та паводків

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на Українську природоохоронну групу.

У природоохоронній організації зазначили, що розчистки річок — одні з найбільш поширених та найменш доцільних заходів, які здійснюють за "екологічні" кошти бюджету. Це має короткостроковий ефект.

За словами природозахисників, вирішити питання якості води можна лише комплексним шляхом - перестати незаконно розорювати водозбори та прибережні смуги, демонтувати непотрібні греблі, боротися з незаконним забрудненням стоків та надмірними водозаборами для зрошення. Експерти зауважили, що розчистка часто веде до негативних наслідків для вже сформованих водних та прибережних екосистем, фактично перетворюючи річки в канави із зачищеними берегами.

В організації незадоволені аргументацією чиновників:

Чиновники-водогосподарники розповідають, що раз на 100 років на цій річці можуть бути повені й паводки. Тому треба захистити садиби місцевих мешканців. На маленькій річці з каскадом ставків на Київщині повені, серйозно? Може, краще було б розібратися з незаконними оранками її притоків та демонтувати непотрібні греблі?

Природоохороці вважають, що така аргументація не відповідає дійсності. Річка занадто мала і не може спричинити паводки.

Нагадаємо, що у Бучі з котеджного містечка "Парк Резиденс" зливали нечистоти на відкриту територію.

Читати "Моя Київщина" у Telegram