#

На Київщині до ПЦУ приєдналася громада козацького храму

21.02.2024 17:30
На Київщині до ПЦУ приєдналася громада козацького храму
Свято-Покровська церква

До Православної Церкви України приєдналися парафіяни старовинної Свято-Покровської церкви у селі Бородані, що за сім кілометрів від міста Богуслава на Київщині

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на Вечірній Київ

Відтепер всі храми Богуславщини належать до Православної Церкви України.

Свято-Покровська (Воскресенська) церква в селі Бородані була збудована ще у 1800 році. Вона має дуже вигідне розташування: в мальовничій долині правого берега річки Рось. Ця стародавня святиня є пам’яткою архітектури національного значення.

Цікавим фактом з історії святині є те, що цей храм частіше згадується як Воскресенська церква, про що свідчить дослідник та краєзнавець ХІХ століття Лаврентій Похилевич. Але зараз вона частіше фігурує, як Церква Покрови Пресвятої Богородиці.

Про унікальність цього храму розповідає відомий дослідник українських пам’яток Роман Маленков на сторінці "Україна Інкогніта":

"Це напевне, остання козацька церква в історії — Воскресенська церква у Бороданях. Колоритна, архаїчна, але зведена аж у 1800 році, через 25 років після руйнування Січі. Відсутність бань і типових барокових заломів, які так і просяться до вертикальної шалівки. Все свідчить про незавершеність проєкту. У радянські часи всі розписи закрасили фарбою, якимось чином залишилися лише два. Той, що в бабинці просто чудовий. Та і вся церква чудова, навіть у своїй аскетичності".

На його думку, своїми простими архітектурними формами ця церква нагадує ранні зразки української дерев’яної архітектури.

Загалом у столичному регіоні є 28 церков та одна каплиця, які на думку багатьох архітекторів є козацькими.

Нагадаємо, що остання церква Бучанської громади перейшла з московського патріархату до ПЦУ.

Читати "Моя Київщина" у Facebook