#

На Київщині майже за рік зафіксували 696 випадків ВІЛ-інфекції

01.12.2021 16:10
На Київщині майже за рік зафіксували 696 випадків ВІЛ-інфекції
Фото з мережі Інтернет

Сьогодні, 1 грудня, відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом, який кожного року забирає життя у багатьох людей

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на пресслужбу МОЗ України.

У повідомленні говориться, що за оцінками ВООЗ, на кінець 2020 року майже 38 млн людей в світі живуть із підтвердженим діагнозом ВІЛ. В Україні їхня кількість перевищує 250 тисяч. Більш як 4 тисячі українців мають синдром набутого імунодефіциту (СНІД). 

За січень - жовтень 2021 року в Україні офіційно зареєстровано 12,6 тис випадків ВІЛ-інфекції, 3,5 тис. випадків СНІДу та 1,6 тис. випадків смерті, зумовлені СНІДом, серед громадян України та 28 випадків ВІЛ-інфекції серед іноземців.

На Київщині за січень - жовтень 2021 року зареєстровано: 

  • 696 випадків ВІЛ-інфекції (39,1 на 100 тис. населення);
  • 263 випадки СНІДу (14,8 на 100 тис. населення);
  • 78 випадки смерті від СНІДу (4,4 на 100 тис. населення).

На 1 жовтня поточного року на Київщині - 7,7 тис ВІЛ-позитивних осіб та 2,8 тис хворих на СНІД, які перебувають на обліку у закладах охорони здоров'я. 

Далі наголошується, що ВІЛ вражає імунну систему та знижує опірність організму перед багатьма інфекціями, а також - деякими типами раку. Це - хронічне захворювання, подібне до багатьох інших, його можна контролювати, з ним можна жити повноцінним життям: створювати сім’ю, народжувати дітей, займатися спортом, будувати кар’єру, старіти й виходити на пенсію - так само, як і без ВІЛ. 

Також зауважується, що важливо також вчасно виявляти ВІЛ. Швидкий тест можна безоплатно зробити у сімейного лікаря, у кабінетах інфекційних захворювань, у кабінетах "Довіра", в центрах СНІДу тощо. Це безболісно, потребує лише краплі крові та 15 хвилин.

Нагадаємо, що 2 грудня у місті Фастів на П'ятачку Демократії пройде акція "Молодь за життя без СНІДу".

Читати "Моя Київщина" у Telegram
Теги: